Svečana dodjela pohvalnica polaznicima škole ‘Dom Kur'ana’

 

IMG_1576 IMG_1580 IMG_1582 IMG_1583 Bioča, Novembar 2015-e

 

Kur’an u očima djece

 

Vođena hadisom Poslanika alejhis-selam, da je najbolji onaj koji uči Kur'an i koji druge podučava Kur'anu, odlučih nedavno, da prisustvujem jednoj manifestaciji. Glavne uloge su bili mališani, uzrasta do 15 godina. To je bio dan kada su oni završavali prvi stepen u školi ‘Dom Kur'ana’. Svi prelijepo odjeveni, srećni što su se zbližili sa najboljim životnim vodičem – sa Kur'anom. Bili su razdragani, poletni, vedri. Onako kako samo nevino stvorenje poput djeteta može biti. Kur'an je, kako ja stekoh utisak, u tim momentima, bilo sve njihovo. Osjetili su se važnima, poštovanima, uglednima, sve to zbog Kur'ana. Više nisu bili djeca kao i mnoga druga, koja odrastaju uz smartphone i internet, uz web portale i igrice. Bili su djeca Kur'ana.

 

   Prisustvo roditelja

Bio je to dan i roditelja. Nisu ni oni znali da sakriju nevjerovatno veliku radost. Mada, istini za volju, nisu ni htjeli sakriti to oduševljenje. Bila je i njima velika čast što su pozvani kao roditelji, kao najveća podrška djece koja su se popela jedan stepenik više u džennetu. Ponos na licima svakog od njih. Kod nekih, Boga mi, i suze u očima. I njihova su imena našla mjesta na listi onih čija djeca uče Kur'an. Sa velikom željom čekaju nastup svoje djece. Pod tremom su, pod pritiskom, ponosni, srećni… Ama baš veliki sklop potpuno različitih emocija. Ja gledam sa strane. Poželim da i ja jedan dan budem pozvana istim povodom koji je sve njih sabrao u seoskoj džamiji u Bioči, u nekadašnjem Donjem Bihoru, ali zacijelo, u našem Sndžaku. Još jedan uspjeh u njihovom roditeljskom životu. Još jedna pobjeda unutar njihovih familija. Ovoga puta, vinovnici pobjede su svi oni na čelu sa njihovim najmlađima.

Izlaganje prisutnih imama

    Poruka imama džamije u Bioči

 

Velike zasluge za ovaj uspjeh, svakako ima i imam džamije u kojoj je održana manifestacija i dodjela pohvalnica za završen prvi stepen kur'anske pouke. Predano je radio, odgovorno, i na kraju je ubrao plodove svoga truda i zalaganja. Nije krio svoje oduševljenje što pred sobom ima 50 pohvalnica. Ponos mu se očitovao i na licu i u glasu. Rekao je da svaki roditelj koji šalje svoju djecu u školu Kur'ana, jeste za primjer, obzirom da živimo u jako teškom zemanu, gdje vrlo često, uslove i ritam života ljudi, ne diktira Kur'an. ”Svako od vas ima zvijezdicu u kući. Zvijezdica,  koja u zavisnosti od vašeg truda i zalaganja, može da preraste u najsjajniju zvijezdu. U oličenje ljudskosti. U pomagača porodice  i cijelog društva. To je staza kojoj nas uči Kur'an, to je staza kojom treba da korača svaki Musliman” , kazao je imam biočanske džamije.

 

  Poruka kordinatora škole ‘Dom Kur'ana’

 

 Zadovoljstvo da prisustvuje skupu imao je i imam gradske džamije u Bijelom Polju, koji je ujedno i kordinator škole ‘Dom Kur'ana’. Napomenuo je da je ideja o osnivanju škole Kur'ana, u početku stidljivo pominjata. Planiralo se da se počne sa 20 učenika i to samo u gradu. Međutim, desilo se ono što niko u medžlisu Bijelo Polje, nije očekivao. Odaziv je bio mnogo veći.

”Kada smo osnivali školu Kur'ana, imali smo određenu dozu straha. Plašili smo se na kakav će prijem naići u našim džematima. Vi ste najbolja potvrda, dragi roditelji, kako je sve dalje teklo. Na sudnjem danu će postojati mimberi od svjetlosti, i znate li ko će biti na njima. Oni koji su učili Kur'an i po njemu se ravnjali”, kazao je kordinator škole. Također je istakao da će oni koji su učili Kur'an, imati pravo da se zauzimaju za članove svoje porodice na Sudnjem danu, i dodao da bez podrške roditelja, sve ovo ne bi moglo da funkcioniše.

Nedolazak glavnoga imama MIZ Bijelo Polje

  ‘Skupu je trebao da se obrati glavni imam medžlisa’ – kazao je imam džamije. ‘Prenosim Vam izvinjenje u njegovo ime.’ Glavni imam je trebao biti tu te večeri, ali ga spriječila kolona koja je čekala uviđaj nakon udesa u, već odavno ozloglašenim, Platijma. Iskreno govoreći, nije to djeci pokvarilo doživljaj, što je jako dobro, jer se jasno vidjelo da je to samo njihova noć i da je niko i ništa ne može pokvarit.

Dodjela pohvalnica

 Najljepši momenti na skupu su bili baš oni u kojima mališani, onako važni, primaju pohvalnice od dvojice imama, fakultetski obrazovanih, od imama džamije i kordinatora škole. Dobili su potvrde za svoj trud, a to je ono što djeca vole. Priznanje za nešto dobro što su uradili. Prilazili su jedno po jedno, do mihraba, i primali parče papira koje svjedoči da su nešto postigli. T o je trebalo vidjet. Sve vrijeme se sticao utisak da se ne zna šta ih više čini srećnima; ili pohvalnica za trud i zalaganje, ili to što ih  roditelji sa ponosom posmatraju, ili to što neko puno stariji od njih, je tu zbog njihovog znanja i dostignuća. Mada čini mi se da je imalo svega od gore pomenutog. Sreća, ponos, zadovoljstvo, radost… Tako je skup počeo, tako i završio.

Priznanje organizatorima

 Skup je održan u organizaciji Medžlisa Islamske zajednice u Bijelom Polju, koji ovim i sličnim projektima, odvaja po pitanju rada i organizacije, na prostoru cijele zemlje Crne Gore. Želim napomenuti da ukupno u školi ‘Dom Kur'ana’, nastavu pohađa preko 200 djece koja su raspoređena u više od 15 odjeljenja. Škola broji ukupno 8 muhaffiza.

Autor: Dženana Zejnilović

Komentiraj

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.