Poslednja ramazanska hutba

Poslednja ramazanska hutba
Poslednja ramazanska hutba

Draga braćo u vjeri,

Ispraćamo danas poslednju džumu mubarek nam mjeseca ramazana. U ovom najvrijednijem danu najvrijednijeg mjeseca prilika je da slijedom blagodati koje su se nizale uzmemo njihovu srž koja će nam biti vodilja sve do sledećeg ramazana. Naučili smo u ovom mubarek mjesecu da je ramazan svima jednak, jednako dolazi kao šansa svim vjernicima. Ramazan je vjernička „šansa za sve“. Jednakošću, solidarnošću, dobrotom, praštanjem, darežljivošću…moramo nastaviti da živimo i nakon njega. Ramazanska navika zajedništva i jednakosti pred Allahom je mozda najveći nauk kojeg trebamo ponijeti sa sobom nakon bajrama. Kaže Allah Uzvišeni u svojoj mudroj Knjizi: „A oni koji su se Gospodara svoga bojali u povorkama će u Džennet biti povedeni.“ (Ez-Zumer, 73)

Pitat ćemo se: “Hoće li te povorke džennetlija biti redovi?” Na Dunjaluku smo navikli da kada negdje ulazimo, to činimo u redovima, jedan za drugim. Oni koji u Džennet budu ulazili neće ulaziti u redovima, već u povorkama, tj., kako nam hadisi potvrđuju u safovima.
U vjerodostojnom hadisu, kog bilježe imami Taberani i Hakim Muhammed, s.a.v.s., je rekao: “Stanovnika Dženneta će biti stotinu i dvadeset hiljada, vas (ummet Muhammeda) će biti osamdeset safova.”

Braćo draga, u Džennet će se ulaziti u safovima, isto kao što smo se u namazu redali. Ako će se u Džennet ulaziti u safovima, imamo li se razloga nadati da ćemo ući u Džennet, ako nas na Dunjaluku nije bilo u safovima?
Našom predanošću nafilama u ramazanu moramo se posvetiti farzovima van njega. Brojni islamski učenjaci su nas znali upozoriti: “Suludo je da očekuješ da Allah od tebe primi nafile ako nisi obavljao farzove.”

Naš plemeniti Poslanik, s.a.v.s., nam je, odlazeći sa ovog svijeta uputio poslednji savjet: “Namaz, namaz.” Oporučio nam je da čuvamo svoj namaz, stub svoje vjere. Isti ovaj Poslanikov, s.a.v.s., oproštajni savjet,uzmimo za oproštajni savjet kojim će nas napustiti ovaj od Allaha Uzvišenog poslan najdraži gost- mubarek ramazan. Čuvajmo svoj namaz!

Pogledajmo svoj život od početka do smrti: Kada nam, kao novorođenčetu daju ime učenjem ezana i ikameta, okreću nas u pravcu kible; kada preselimo, okreću desnu stranu našeg mrtvog tijela kibli; u kabur nas spuštaju desnom stranom okrenute ka kibli. Sve ovo nam ukazuje da kao muslimanima, naša sudbina je kibla. Zato ustrajmo na svim vrstama dobra na koje nas je naviknuo mubarek ramazan.Opravdajmo svojom safovskom ustrajnošću svoju želju da u safu u Džennet uđemo.

Obzirom da ispraćamo poslednje dane mjeseca posta, ne zaboravimo da naš post lebdi između nebesa i Zemlje, te da- ukoliko ga očistimo sadekatul-fitrom odvojit će se od Zemlje i biti primljen od Uzvišenog Allaha! Mešihat Islamske zajednice u Crnoj Gori ove godine prihod od vitrova usmjerio je u Fond za održavanje Medrese u Podgorici. Molimo Uzvišenog Allaha da primi naš post, sve naše dobrovoljne i obavezne ibadete i milošću svojom nas u Džennet uvede!

Prof. Enis ef. Burdžović

Komentiraj

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.