Hutba – U susret Bedru

Hutba - U susret Bedru
Hutba - U susret Bedru

Neka je neizmjerna hvala Uzvišenom Allahu, brojem blagodati kojima nas je obdario. Neka je neprekinuti salavat i selam na našeg miljenika Muhammeda, s.a.v.s., njegovu porodicu plemenitu, ashabe časne, i sve vjernike i vjernice do Sudnjeg dana.

Poštovana braćo,

Današnjom mubarek džumom stojimo na samoj polovini blagoslovenog mjeseca ramazana. Borba koju smo ovih dana vodili protiv slabosti duša naših, još uvijek traje, i od njenog ishoda zavisi naš spas. Oni kojima je princip da vjeru prilagođavaju životu, a ne život vjeri, često puta posustanu u borbi sa svojim slabostima. Oni u ovim mubarek danima gube bitku, ne vide u mubarek ramazanu slast.

Bitku pominjemo i zato što je sjutra veče, 17 ramazanska noć, Lejletul-bedr. Noć pobjede bedranske, prve pobjede u historiji islama. U toj noći, na bedranskom bojištu spustila se kiša. Na dijelu gdje su bili muslimani utaboreni, Allah je spustio blagu kišu, koja ih je očistila i pod njihovim nogama učvrstila pijesak. Na drugom dijelu bojišta, gdje je boravila mušrička vojska, kiša je bila obilna i od tla načinila skoro neprohodno bojište. Sa kišom se spustio smiraj i snaga u srca vjernička. Isto i mi trebamo očekivati da, i ako smo malobrojni, Allah nam u ovim mubarek danima spušta samopouzdanje, uvjerenje da u Njegovo ime možemo mnogo više nego što mislimo.

Šta je naš Bedr danas?

Koje je to bojište na kom možemo trijumfovati?

Nekada je haram imao jasno ime i boje. Danas je jedna od najvećih naših borbi da naučimo uvijek prepoznavati haram. Sve je više onih koji neistinu odijevaju u istinu, koji har zovu halalom da bi vjernike omeli sa puta pravog.
Budimo budne svijesti u ovom pogledu, neka naša borba bude svijest da je haram uvijek haram ma kako ga zvali, i da je halal uvije halal ma kako nam ga predstavljali. Prenosi se da je jednog učena čovjeka jedan griješnik pitao: “Zašto je alkohol zabranjen, kad se tu jednostavno radi o voću pomiješanom sa vodom, i skuhanom na vatri? Niti je voće haram, niti je voda haram, niti je kuhanje haram”! Učenjak mu odgovori: “Ako bih zahvatio šakom vode, pa te njom pljusnuo po licu, da li bi te povrijedio?” Ovaj odgovori: “Ne”. Učenjak nastavi: “Ako bi uzeo šaku zemljane prašine pa te njom prhnuo po licu, da li bi te povrijedio”? Ovaj opet odgovori odrečno. “A ako bih pomiješao vodu i zemlju, pa tako pomiješane stavio na vatru (ispekao ciglu), pa te time udario po licu, da li bi te to boljelo”?, upita učenjak.

Isto je i sa alkoholom i brojnim drugim porocima koje nam danas raščlanjuju kako bi nas ubijedili kako se ne radi o haramu. Uzmimo ovo kao opskrbu za našu borbu sa prohtjevima.

Pošto živimo dane oprosta, ispitajmo sebe jesmo li oprosta zaslužili. Dio jednog ajeta iz sure en-Nur, Allah Uzvišeni završava pitanjem: أَلَا تُحِبُّونَ أَن يَغْفِرَ اللَّهُ لَكُمْ وَاللَّهُ غَفُورٌ رَّحِيمٌ “Zar ne želite da vam Allah oprosti? A Allah je onaj koji prašta i koji je milostiv.” Ako smo drugima oprostili možemo se nadati da će oprost nama biti potpun. Tek od grijeha oprošteni možemo se nadati spasu od džehennemske vatre, u zadnjoj trećini ovog mubarek mjeseca.

Molimo Uzvišenog Allaha da nas milošću i oprostom svojim Vatre oslobodi!

Prof. Enis ef. Burdzovic

Komentiraj

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.