Druga ramazanska hutba

Hvala pripada Allahu Uzvišenom, koji je svake hvale dostojan. Salavat i selam donosimo na Allahovog Poslanika, s.a.v.s., njegovu porodicu i ashabe.

Poštovana braćo u islamu,

Prelazimo iz dana milosti, u dane oprosta. Magfiretski dani za postače su prelaz iz vrijednog u još vrijednije stanje. U danima milosti, priznali smo sebi da nam treba oprosta. Zato prelazimo iz okrilja rahmeta u hladove magfireta. Zbog toga obratimo pažnju na Allahove riječi o robovima njegovim:

وَالَّذِينَ إِذَا فَعَلُوا فَاحِشَةً أَوْ ظَلَمُوا أَنفُسَهُمْ ذَكَرُوا اللَّهَ فَاسْتَغْفَرُوا لِذُنُوبِهِمْ وَمَن يَغْفِرُ الذُّنُوبَ إِلَّا اللَّهُ وَلَمْ يُصِرُّوا عَلَىٰ مَا فَعَلُوا وَهُمْ يَعْلَمُونَ

„i za one koji se, kada grijeh počine ili kad se prema sebi ogriješe, Allaha sjete i oprost za grijehe svoje zamole – a ko će oprostiti grijehe ako ne Allah? – i koji svjesno u grijehu ne ustraju“.

(Alu Imran,135.)

Ovdje ajet jasno stavlja do znanja da ne potencira na bezgrješnosti. Svi griješimo, i prema drugima i prema sebi. Ali su bitna dva svojstva – istigfar – traženje oprosta, i ne ustrajati svjesno na grijesima. Islamska ulema je ustanovila princip koji glasi:

لا صغبرة مع الإصرار و لا كبيرة مع الإستغفار

„Nema malog grijeha ako na njemu ustrajete, i nema velikog grijeha ako se za njega pokajete“.

Mali grijeh prestaje biti mali kada ga svakodnevno činimo, kao što nema velikog grijeha kojeg Allah ne može oprostiti, kada se valjano i iskreno za njega pokajemo i prestanemo ga činiti. Na značenjima ovog principa trebamo živjeti drugu trećinu mubarek mjeseca, dane magfireta koji su pred nama.

U ovom mubarek mjesecu, poznajmo jednu svoju lošu osobinu. Vrlo često odlažemo bitne stvari. Mnogi su upropastili svoje živote odlažući rješavanje najbitnijih životnih pitanja. Zato za vjernika koji zna za vrijednosti Ramazana, ne treba imati bitnije stvari od istigfara.

 

 

 

Kaže Allahov Poslanik, s.a.v.s:

من لزم الاستغفار جعل اللَّه له من كل ضيق مخرجاً، ومن كل هم فرجاً، ورزقه من حيث لا يحتسب

„Ko ustraje na istigfaru, na traženju oprosta, Allah će mu iz svake tjeskobe dati izlaz, svakoj brizi rješenje, i daće mu opskrbu odakle se ne bude nadao“. (Bilježi Ebu Davud). Prilika da se istinski posvetimo istigfaru u ovim danima mnogostruko više vrijedi. Zato ne odlažimo svoj istigfar, da ne žalimo nakon ovih dana koji brzo prolaze što se njima nismo okoristili.

Draga braćo, ovo nam ne smije biti mjesec izgovora i prigovora. Izgovora za svoje propuste i prigovora na tuđa učinjena dobra. Naći ćemo sebi uvijek lako izgovore, zašto ne postimo, zašto ne izvršavamo naređeno, u ovoj prilici – zašto se ne kajemo. A prigovaramo uvijek tuđem pokajanju, tuđem učinjenom dobru, po principu, ako je neko učinio dobro – mogao je učiniti bolje. Onaj ko razmišlja da se povrati svome Gospodaru, zna da pred njim ne može naći izgovora. Još manje će mu padati na pamet da se zanima prigovaranjem drugima.

U Ramazanu se učimo ustrajnosti, a najpreče je ustrajati na onome što se nas najviše tiče. A najpreče je da se oslobodimo tereta grijeha kada za to pred nama stoji otvorena šansa.

Molimo Allaha Svemilosnog, jer je on onaj koji mnogo prašta, da nas opskrbi istigfarom u danima oprosta, da Njegovog magfireta dostojni budemo. Molimo Allaha dž.š., da oprosti nama, vjernicima koji su živjeli prije nas, i onima koji će vjerovati u Njega Uzvišenog i poslije nas. Amin!

Komentiraj

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.