Saopštenje za javnost Mešihata Islamske zajednice povodom postavljanja krsta na Sahat-kuli u Podgorici

Nakon brojnih eksproprijacija novijeg datuma nad imovinom IZ, prekopavanja groblja, tolerisanja kontinuiranog govora mržnje prema islamu i muslimanima i opšteg podsticanja ambijenta nesaglasja pozitivnih propisa i prakse, Islamska zajednica u Crnoj Gori nije iznenađena ponovnim postavljanjem krsta na Sahat-kuli u Podgorici. Da nije selektivnog odnosa prema religijskom nasleđu reklo bi se da se isto činilo i u komunističkom sistemu.
Postavljanje krsta na objektu islamske arhitekture građanskog karaktera ne predstavlja poraz pravne, stručne, istorijske i moralne argumentacije koju je ponudila Islamska zajednica i dio slobodnomisleće crnogorske javnosti, već je u pitanju ozbiljan udar na savremeni koncept građanskog i multivjerskog društva. Klerikalno-pristrasnim arbitriranjem i revitalizacijom srednjovjekovne misli i mitologije podriva se i sam strateški izbor Crne Gore za integracijom u društvo civilizovanih vrijednosti.
Islamska zajednica i muslimani Podgorice i Crne Gore imaće nesumnjivo adekvatan odnos prema svim akterima ovog čina. Pamtićemo parodičnu argumentaciju gradonačelnika Podgorice i dvomjesečno ćutanje istog onog ministra kulture, koji je za pitanje van svog resora preuzeo odgovornost u roku od 24 časa.
Razumjeli smo njihovu poruku da se muslimani Crne Gore slučajno ne zaborave i osjete svojim na svome. Razumjeli smo potrebu da se Podgorica i danas “oslobađa” od muslimana. Razumjeli smo sve i apsolutno odbacili.

Komentiraj

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.