Saopštenje povodom mogućeg širenja Korona virusa

Mešihat Islamske zajednice u Crnoj Gori

Saopštenje


Povodom mogućeg širenja Korona virusa, a radi preventivnog djelovanja, Mešihat Islamske zajednice osjećajući društvenu odgovornost prema mogućoj opasnosti, upoznaje vjernike pripadnike islama da u preventivnom djelovanju prate preporuke nadležnih ustanova i institucija.
Obzirom da se praktikovanje vjerskih propisa obavlja na kolektivan način, Mešihat upozorava vjernike na pojačan oprez. Mešihat apeluje na vjernike da u slučaju da osjećaju bilo kakve simptome ne prisustvuju ibadetima u džematu, te da dnevne namaze kao i džumu namaz (klanjajući podne namaz) obavljaju u svojoj kući, kako ne bi druge džematlije doveli u potencijalnu opasnost.
Ovakav oprez je u saglasnosti sa preporukom hadisa u kom Muhamed, a.s., kaže:
“Kada čujete da se u nekoj oblasti pojavila zarazna bolest, ne ulazite u nju. A ako se pojavi oblast u kojoj se nalazite, ne izlazite iz nje bježeći.”
Obavljanje vjerskih propisa pojedinca ako prema stavu nadležnih zdravstvenih ustanova imaju simptome korona virusa, ne smije biti opravdanje za dovođenje drugih vjernika u opasnost.

Mešihat Islamske zajednice apeluje na Medžlise i džemate, kao i na sve vjernike da u korištenju vjerske infrastrukture posebno vode računa da prostor koji koriste čuvaju brigom o opštoj higijeni, koja je prema islamskim propisima neizostavan uslov ispravnosti ibadeta.
Osim toga, Mešihat apeluje da se svi oblici vjerskih okupljanja u slučaju pojave virusa redukuju na nužnu razinu, shodno preporukama hadisa i stavovima prvih generacija i preporukama nadležnih institucija u slučajevima pojave zaraznih bolesti.

Komentiraj

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.