Reis Rifat ef. Fejzić uputio poruku povodom Nove 1443.hidžretske godine


Poštovani vjernici,

U ponedeljak, sa zalaskom sunca, nastupiće nova 1443. hidžretska godina. To je dan u kojem se prisjećamo seobe Poslanika a.s. i prve skupine muslimana iz Mekke u Medinu, a koja je bila i ostala trajno nadahnuće i inspiracija svakog vjernika.
Hidžra nas opominje i upozorava da svaki pojedinac, svaka skupina vjernika, svaka institucija vjere može ostati i opstati, te razvijati se samo na temeljima pravde i morala. Princip činjenja dobra i odvraćanja od zla je osnova zdravog društva. Svaki pojedinac je podjednako važan i nosi podjednak teret odgovornosti za dobrobit i prosperitet zajednice. Zulum i nasilje su put u propast.

Hidžra je univerzalna poruka koja nam kazuje da je uspjeh čovjeka u njegovom stalnom naporu ka činjenju dobra, ka njegovoj ličnoj seobi iz grijeha i griješenja ka dobročinstvu.

Hidžra nam poručuje i da u svakom segmentu našeg života budemo od koristi zajednici, da bez predrasuda pružimo ruku mira i dobročinstva drugima, bez oklijevanja pružimo pomoć i utjehu potlačenim i ucvijeljenim.

Poštovani vjernici, u svoje lično ime i u ime Islamske zajednice u Crnoj Gori četitam vam novu 1443. hidžretsku godinu moleći se Uzvišenom Bogu za mir, slogu i prosperitet.

Reis Islamske zajednice,
Rifat ef. Fejzić

Komentiraj

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.