Reis Islamske zajednice sastao se sa ministrom za ljudska i manjinska prava

Ministar za ljudska i manjinska prava Mehmed Zenka sastao se sa predstavnicima Mešihata Islamske zajednice u Crnoj Gori, sa kojima je razgovarao o položaju ove vjerske zajednice u Crnoj Gori, te odnosu koji države generalno ima sa svim vjerskim zajednicama koje postoje i djeluju na njenom prostoru.
IMG_0284
Ministar Zenka posjetio je danas sa svojim saradnicama Medresu “Mehmed Fatih”. Tom prilikom,  ministar je podsjetio na građanski koncept Crne Gore po kojem ona stvara jednake uslove za sve svoje građane. On je istakao da je, kada je riječ o multikulturalnosti i multikonfesionalnosti, Crna Gora jako bogata zemlja koja ulaže mnogo u očuvanje suživota na svom prostoru.
Svakim danom jačamo vladavinu prava koja je temelj svakog daljeg napretka Crne Gore i njenih građana, podsjetio je Zenka i dodao da su za Crnu Goru njeni manjinski narodi takođe integrativni dio. Država Crna Gora gaji univerzalne vrijednosti slobode koje su duboko ukorijenjene u našem čovjeku bez obzira na njegovu vjeru i naciju, i dok savremeno doba nosi značajne reformske procese u našem smjeru, mišljenja sam da ih naša država dosta uspješno usaglašava sa postavljenim standardima, rekao je ministar.
Zenka je sa reisom Rifatom Fejzićem razgovarao i o učinku tradicionalnih vjerskih zajednica u Crnoj Gori, te inoviranju teksta Nacrta zakona o slobodi vjeroispovjesti. Sagovornici su saglasni da novi Zakon treba da uredi na najbolji način kolektivni i pojedinačni život građana u Crnoj Gori. Iz pomenutog razloga, davno je još prepoznata potreba da se dobro i otvoreno razmotre sva pitanja koja će pomenuti Zakon tretirati. Reis Fejzić izrazio je zahvalnost na posjeti i namjeri da se otvoreno razgovara o saradnji, izazovima i zajedničkom interesu države Crne Gore i vjerskih zajednica na njenom prostoru, unaprijeđenju društveno-ekonomskog napretka i očuvanju univerzalnih vrijednosti koje Crna Gora baštini, a obostrani su interes. Reis je pohvalio ulogu Ministarstva za ljudska i manjiska prava u tom procesu jačanja dalje saradnje po pomenutim pitanjima.
Na sastanku je konstatovan značaj Ugovora o pitanjima od zajedničkog interesa sa Islamskom zajednicom u Crnoj Gori koji je potpisala Vlada Crne Gore sa Islamskom zajednicom u Crnoj Gori.  Ponovljeno je da je uloga Islamske zajednice u Crnoj Gori od visokog značaja, te da je ona primjer pozitivne prakse kada je riječ o promociji suštinskih vrijednosti i suživota zajednice.
Sagovornici su saglasni da vjerske zajednice akumuliraju ogroman društveni potencijal, ted a su značajni partneri na očuvanju univerzalnih vrijednosti Crne Gore. S tim u vezi, Vlada Crne Gore odnosno Ministarstvo za ljudska i manjinska prava, u okviru svojih nadležnosti i mogućnosti, i u narednom periodu radiće na daljem unaprijeđenju odnosa i saradnje.
Ministarstvo za ljudska i manjinska prava i Islamska zajednica u Crnoj Gori

Komentiraj

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.