Reagovanje reisa Fejzića povodom devastacije vakufa

Nakon skorašnje ugradnje nišana sa epitafom na kojem piše La ilahe illallah Muhammedun resulullah – Muhammed-begsin Ibrahima u kamenu ogradu u blizini hotela Nikić u Staroj Varoši u Podgorici, Mešihat Islamske zajednice u Crnoj Gori poziva nadležne institucije da promptno reaguju i zaustave devastaciju muslimanskog nasljeđa u Podgorici a da počinioce ovog gnusnog djela po zakonu kazni i zabrani dalje radove.

Smatramo da kontinuirana dejstva od strane privatnih i državnih subjekata protiv zaostavštine i historije ovdašnjih muslimana idu nauštrb ne samo islamskog svjetonazora već i sveukupne međureligijske harmonije koja se drugima predstavlja kao urnek međureligijskog sklada. Nažalost, ovo ruši takve teorije i ovo je još jedan u nizu dokaza da nadležne institucije, a prije svih Zavod za zaštitu kulturnih dobara kao i lokalne inspekcijski organi ne rade svoj posao kako treba. Sjetimo se samo prije godinu dana opštinske vlasti, dakle, dps i bs i sd su stavili krst na Sahat kulu pa nam ovo i nije neki apsurd u odnosu na Sahat kulu. Navikli smo i gore od ovoga.Naši spomenici krase i neke kuće po Nikšiću, a džamija na Jaliji u Pljevljivam je odveć zadugo, zamislite – sjedište EPCG-a, koja je ujedno i državna institucija!

Sjetimo se i Bijelog Polja i trga gdje su prekopali mslimansko mezarje, pa muslimansko groblje i džamija Haverića u Zeti gdje su odlagali smeće, pa Hadrovića džamija na Draču i drugih primjera devastacije muslimanske zaostavštine.

Nije nam jasno kako neko od nas očekuje podršku bilo koje vrste, kada se prema našim precima odnosi na ovakav način? Uskoro ide drugi nacrt Zakona o slobodi vjeroispovjesti, to će biti dobra prilika da se i o ovim stvarima ozbiljno povede dijalog jer ovo nije eksces već ustaljena praksa.

Apelujemo na državne i lokalne organe da zaštite muslimansko nasljeđe u Staroj Varoši i drugdje u Crnoj Gori jer je ono predmet konstantnog napada kako od državnih organa tako i od fizičkih lica.

Reis, Rifat ef. Fejzić

U Podgorici, 22.09.2018.

Komentiraj

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.