Promocija gornjobihorskih vakifa

U večeri 22.09.2017. u Centru za kulturu Rožaje, održana je promocija knjige “Vakifi i džamije Gornjeg Bihora” autora prof. dr Isata Iska Skenderovića. Promocije ovog djela se organizuju pod pokroviteljstvom Islamske zajednice u Crnoj Gori i ovo je druga promocija po redu, a biće ih još. Promoteri i recezenti djela bili su reis Islamske zajednice u Crnoj Gori Rifat ef. Fejzić i direktor Medrese “Mehmed Fatih” Fuad ef. Čekić. Pored promotera, skupu se obratio i autor djela prof. dr Isat Skenderović.

Screenshot_20170923-082905

Reis Rifat ef. Fejzić je istakao važnost djela za vjersko i kulturno nasljedje Bošnjaka ovog kraja kazavši da je autor na ovaj način izrazio svoju brigu o džamijama te svojim umijećem doprinio očuvanju vjerskog nasljedja muslimana Gornjeg Bihora. Direktor Medrese, Fuad ef. Čekić, ističe da ovo djelo predstavlja bitan dio arhivske gradje jer sadrži sve neophodne podatke u administrativnom smislu.

Screenshot_20170923-082915

Prof. dr Isat Isko Skenderović je istaknuti profesor na Prirodno – matematičkom fakultetu na Univerzitetu u Tuzli. Njegova karijera obiluje brojnim naučno-istraživačkim radovima. Ovo djelo predstavlja njegov poklon svojoj domovini i svom narodu. Služiće kao izvor informacija budućim istraživanjima na ovu temu, ali i kao podsticaj mladim naučnicima da slijede dobar primjer i doprinesu muslimanima Crne Gore.

Screenshot_20170923-082946

Ovo je druga po redu promocija u Crnoj Gori i održana je u Centru za kulturu u Rožajama. Ranije je knjiga promovisana u Centru za kulturu u Petnjici, a riječ o njoj će biti na promocijama u okruženju i dijaspori. Moderator programa bio je Safet Hadrović Vrbički.

IMG_2590-2 IMG_2592-2

Komentiraj

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.