Reis Fejzić: Ni jedna džamija nije izgrađena na temeljima pravoslavnih bogomolja

Mešihat Islamske zajednice u Crnoj Gori uputio je reagovanje povodom izjava Mitropolita crnogorsko-primorskog, Amfilohija.

Reagovanje prenosimo u cjelosti.

Reagovanje Mešihata Islamske zajednice povodom izjava gospodina Amfilohija Mešihat Islamske zajednice u Crnoj Gori najoštrije osuđuje i odbacuje nedavne izjave mitropolita Srpske pravoslavne crkve, gospodina Amfilohija, u kojima iznosi niz opasnih teza na račun istorijskog i savremenog poimanja muslimana Crne Gore, sa ozbiljnim reperkusijama po suživot u Crnoj Gori.

Tvrdnje da su određene džamije u Podgorici podignute na temeljima srpskih crkava i manastira su neutemeljene i tendenciozne. Odgovorno tvrdimo da ni jedna džamija u daljoj ili bliskoj prošlosti nije izgrađena na temeljima pravoslavnih bogomolja, o čemu postoji relevantna katastarska i arhivska dokumentacija. S druge strane, svjedoci smo težnji SPC da odlučuje o vakufima Islamske zajednice u Podgorici, te pokušaja da se njihovo pokrštavanje (Sahat-kula) javnosti prikaže kao formula suživota, tj. uslovom neobnavljanja mržnje. Nama nijesu potrebni traktati o mržnji i slobodi, niti mržnja kao uslov slobode.

Sahat-kula, kao profana građevina islamske arhitekture, ne može biti postament vjerskom simbolu, posebno ne krstu, koliko god tu „simbiozu“ mitropolit priželjkivao i proglašavao simbolom slobode. Takođe, mi u Islamskoj zajednici spremni smo da sve porušene džamije u Podgorici podvrgnemo arheološkim istraživanjima kako bi utvrdili da li su, zaista, izgrađene na temeljima pravoslavnih bogomolja SPC.

Komentiraj

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.