MEVLUDSKA POSJETA POMOĆNIKA REISA KAČARA DŽEMATU SABUR – NJEMAČKA

Proteklog vikenda  džemat Sabur, Schüttorf, Njemačka, je bio domaćin centralne manifestacije povodom 12 rebiul evvela u ovoj regiji. 
Džemat je bio počašćen lijepom hutbom i džuma namazom koju je predvodio prof. Rahman ef. Kacar, pomoćnik reisa  za da’wu i obrazovanje i profesor medrese “Mehmed Fatih” iz Podgorice.  Prof. Kačar je u svom izlaganju istakao mnogo lijepih primjera iz života Muhammeda, a.s., ističući ulogu i misiju Poslanika kroz povijest. Kroz komentare ajeta i hadisa koji govore o lijepom ponašanju, prof. Kačar je istakao kako treba biti ponašanje muslimana, kako da čovjek popravi negativne navike, kako da ih ostavi, kako da se  musliman ponaša u porodici, užoj i široj društvenoj zajednici. 
“Poslanici su slati od Allaha Uzvišenog da popravljaju raznorazne devijacije kod prijašnjih naroda, i ukazivali su im kako da poprave loše navike. Naš poslanik Muhammed, a.s., nam pokazuje kakav nam općenito treba biti ahlak, etika, i na koji način da opravdamo riječi kada kazemo: “Mi slijedimo Muhammeda, a.s.”.
“Naše ponašanje je usko povezano sa svim ibadetima koje radimo. Namaz na nas mora djelovati da bi ostavili ružna djela. Post na nas djeluje tako što ćemo ostaviti ružan govor. Nije ispravno da čovjek izvršava ibadete a da se ružno ponaša, jer ako se to nađe kod čovjeka onda ta osoba nije razumjela vjeru kako treba i nije iskrena u vjeri”, istice prof. Kačar.
Drugog dana, džemat je bio domaćin centralne manifestacije povodom 12 rebiu-l- evvela.Gosti su bili imami regije Nord (Niedersachsen) na čelu sa Glavnim imamom prof. Aldin ef. Kusur.Uvodničar i moderator svečanosti bio je Ejub ef. Murtić.Kratkim vazom se obratio  Samir ef. Mavrić koji je spomenuo kako da razvijemo pozitivne navike kod čovjeka uz primjere iz života Muhammeda, a.s. Samir ef. je takodjer spomenuo i podsjetio na 9.11., dan genocida u Šahovicima.
Prisutnim se takodjer obratio i Glavni imam prof. Aldin ef. Kusur koji je govorio na temu važnosti Muhammeda, a.s., u našim životima, ističući kakva treba biti ljubav prema Allahu Uzvišenom, ljubav prema Muhammedu, a.s., kroz pokornost čovjeka.
Gost predavač na manifestaciji je bio i hfz. Husein ef. Čajlakovic.Hafiz Čajlakovic je kroz slikovite i jasne pouke i poruke prisutnim predstavio jednostavnost Sire Muhammeda, a.s., kroz načine na koje je djelovao, živio i radio Poslanik.
“Kad god čovjeku dodje bilo kakav musibet, nevolja, nedaća, neka pogleda kako Allah govori o tome u Njegovoj knjizi i neka vidi kako je naš Poslanik rješavao sve situacije u kojima se nalazio. Poznato je da je i Poslanik imao raznih iskušenja.Poslanik je svojim primjerom osvajao srca kod ljudi i kroz milost i pravdu objašnjavao je osnovne intencije vjere. ”Kako razbiti stereotipe kod Arapa koji su obožavali razne kumire, kipove? Bez obzira na iskusenja, a bilo ih je puno, Poslanik se nije svetio na nepravdu jer ko god se nekom sveti neće uspjeti”, ističe Hafiz.
Poslanik je djelovao kroz ljubav prema vjernicima, kroz milost, kroz razum, kroz lijepo ponašanje jer je bio živi Kur'an koji hoda zemljom.  Pobjeda je došla Poslaniku jer je obožavao Allaha Uzvisenog. Dostavio je Risalu jer je imao oslonac na Allaha.Njegova poslanička misija je bila prodorna, jasno definisana Objavom, divan nam je on uzor.
Prostor izmedju izlagača na manifestaciji popunio je hor imama iz Nord regije koji su izvedbom ilahija i učenja mevluda uljepšali ovu manifestaciju.
Jos jednom, domaćini se zahvaljuju svim musafirima, imamima i predstavnicima džemata iz Enschede, Osnabruck, Bochum, Hannover, Lohne,  džematlijma, rukovodstvu našeg Džematskog odbora, koji su svojim prisustvom  obilježili i uveličali prvi tradicionalni mevlud u novoformiranom džematu Sabur-Schuttorf Njemačka.

Pise: prof. Nijaz ef. Mušović

Komentiraj

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.