Krst vraćen na Sahat kulu. Islamska zajednica: Ovakav čin podsjeća na “klerofašizam“

Na vrh podgoričke Sahat kule jutros je ponovo vraćen metalni krst, koji je bio skinut za vrijeme rekonstrukcije ovog objekta. Iz Islamske zajednice u Crnoj Gori, koja je bila protiv vraćanja krsta saopšteno je da ovakav čin podsjeća na “klerofašizam“.
Rekonstrukciju Sahat kule i Trga Bećir-bega Osmanagića u Podgorici, finansirala je Turska Agencija za međunarodnu saradnju i koordinaciju (TIKA) sa oko pola miliona eura.
59f2e91b-f348-44ec-8551-28880a0a0a67-75007afc1db88f526f1b0825d968e122-preview
Vraćanje krsta na Sahat kulu izazvalo je burne reakcije Islamske zajednice, i predstavnika više bošnjačkih udruženja, koji su saopštavali da krst ne treba da stoji na Sahat kuli. Brojni istoričari i predstavnici akademske zajednice takođe, su u svojim reagovanjima tražili od nadležnih da krst ne bude vraćen na vrhu Sahat kule.

Iz Uprave za zaštitu kulturnih dobara kazali su ranije da je simbol Sahat kule skinut privremeno i da će nakon restauracije biće vraćen.

Gradske vlasti na čelu sa gradonačelnikom Slavoljubom Stijepovićem i njegovim zamjenikom Časlavom Vešovićem ranije su javno obećale da će krst biti vraćen na Sahat kulu, što se i dogodilo jutros.

Mitropolija Crnogorsko-primorska Srpske pravoslavne crkve takođe, je u više navrata zahtijevala vraćanje krsta na Sahat kulu.

Iz Islamke zajednice u Crnoj Gori jutros nisu krili razočaranje ovakvom odlukom vlasti Podgorice.

Glavni podgorički imam Džemo ef. Redžematović kazao je u izjavi za Anadoliju da su muslimani Podgorice, ali i svi dobronamjerni ljudi u Crnoj Gori, kao i građanska Crna Gora razočarani.
59f30645-89b0-432f-907d-291d0a0a0a67-2017102722652143427219009Web-previewOrg
“Tim prije što lokalne vlasti nisu postupile prema struci niti prema ugovorima koje su potpisali sa Turskom Agencijom za međunarodnu saradnju i koordinaciju (TIKA). Na djelu je po svemu sudeći argument sile, a ne sila argumenta. Bahato ponašanje lokalnih vlasti itekako podsjeća na jedan klerofašizam, koji se polako revitalizuje u Hrvatskoj, Srbiji, a evo smo svjedoci i u Crnoj Gori“, kaže Redžematović.

On ističe da će sada sačekati Zakon o restituciji.

“S obzirom da je to oduzeti vakuf Islamske zajednice, pravno-formalno mi nismo titulari vakufa. Sačekaćemo zakon o restituciji koji je Vlada najavila na zadnjoj sjednici. Nakon toga moguće je opet pokretanje tog pitanja, odnosno vraćanje u autentičan oblik Sahat kule“, ističe Redžematović.

Sahat kula sagrađena je 1667. godine. Vakuf je Mehmet paše Osmanagića. Metalni krst na Sahat kuli postavljen je krajem 19. vijeka.

Komentiraj

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.