Bajramska poruka reisa Rifata ef. Fejzića

Bismillahi-rrahmani-rrahim,

“Ti ćeš, o čovječe, koji se mnogo trudiš, trud svoj pred Gospodarom svojim naći”. (Kur'an)

Draga braćo i sestre,

Ispraćamo mjesec Ramazana koji smo proveli u postu i predanosti Stvoritelju. Njegove blagodati uživali smo u džamijama i domovima, u miru i slobodi. Radost iftara dijelili smo s ukućanima, prijateljima i komšijama. Pomagali smo siromašnima, bolesnima i obespravljenima. Bajram nam dolazi kao praznik radosti i nade da iz ramazana izlazimo bolji i duhovno jači, dostojni Allahove milosti i oprosta. On je potvrda dostižnosti nagrade nakon pregnuća, godišnji podsjetnik Allahovog, dž.š., obećanja čovjeku da će „svoj trud pred Gospodarom naći“.

Bajram je porodični praznik i prilika za jačanje instituta porodice kao osnove zdravog društva. Kao vjernici, dužni smo da se posvetimo fizičkom i duhovnom odgoju djece i izborimo se sa savremenim izazovima pred kojima se porodica nalazi. Ne smijemo dozvoliti da nam pametne tehnologije, umjesto sredstava za razvoj i napredak, postanu uzroci otuđenja djece od roditelja.

Dragi vjernici,

S Bajramom prestaje ramazanski post i odricanje od onoga što je inače dopušteno, ali post od zabranjenih djela nastavlja kao naš trajni izbor.

Neka ovaj bajram bude nadahnuće za istrajnost u vjeri, očuvanje porodice i Zajednice, zdravog društva i Ummeta. Neka bude prekretnica za mir u svijetu i neka nas Allah, dž.š., pomogne u tome.

Osjetimo punoću života u Bajramu i podijelimo prazničnu radost i nadu sa svim ljudima.

Moleći Allaha, dž.š., da nam primi post, svim muslimankama i muslimanima u zemlji i dijaspori čestitam Ramazanski bajram!

Bajram šerif mubarek olsun! Gezuar fitr Bajramin!

Reis,

Rifat Fejzić

7B082E49-0398-4D0D-A620-299F75997BBB

Komentiraj

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.