Reis Islamske zajednice

Biografija reisa Islamske zajednice u Crnoj Gori Rifata ef. Fejzića

Reis Rifat ef. Fejzić

Reis Rifat ef. Fejzić

Rifat ef. Fejzić je rođen 30. 12. 1974. godine u Rožajama.  Osnovnu školi završio je u rodnom gradu. Po završetku osnovne škole pohađao je ”Gazi Husrev-begovu” medresu u Sarajevu, a potom nastavio školovanje u Novom Pazaru i Turskoj.

Nakon završene medrese u Izmiru, u istom gradu se upisuje na  Islamski fakultet Univerziteta DOKUZ EYLUL, na kojem je diplomirao 1999. godine. Po završetku studija stavlja se na raspolaganje Mešihatu Islamske zajednice, tačnije Odboru Islamske zajednice u Rožajama.

Prije izbora za reisa Islamske zajednice obavljao je sljedeće dužnosti:

-Sekretar Odbora,
-Glavni imam,
-predsjednik Glavnog odbora Udruženja Ilmije…

Na izborima održanim 2003. godine, između više kandidata, izabran je za reisa Islamske zajednice u Republici Crnoj Gori. Najmlađi je reis Islamske zajednice u zemljama bivše Jugoslavije.
Oženjen je Izetom (rođ. Plojović) Fejzić i otac tri sina.

Sabor Islamske zajednice u Crnoj Gori 5.aprila 2007. godine donio je odluku o izmjenama i dopunama Ustava Islamske zajednice Crne Gore, kroz četiri amandmana, od kojih se jedan odnosi na dužinu trajanja mandata Reisa, što je upodobljeno Ustavima islamskih zajednica iz okruženja – da mandat traje šest, umjesto četiri godine. I time je sadašnjem reisu Rifatu ef.Fejziću produžen mandat za  dvije godine.

Na izborima održanim 25.07.2009. godine ponovo je izabrana za reisa Islamske zajednice u Crnoj Gori, u narednom šestogodišnjem mandatu.

2 Comments
 1. Reply eldin 18. Maja 2012. at 21:26

  Salam alekum ja zelim da upisem medresu u podgorici. ja imam oca i macehu .meni su se razveli otac i majka kasam imao 3 ipo godine.
  meni je velika selja da upisem medresu u Podgorici ja sama dobar uceniuk.
  Zato ja cu da pokusam da upisem medres .Molivas da me primite u medresu jcu ALAHAMI da ucim.
  Ja se zovem Eldin Sinancevic

 2. Reply radosch 14. Jula 2012. at 08:54

  pozdrav eldine,

  najbolje ti je da odes direktno do medrese i raspitas se, jos uvek su sajtovi malo poseceni, a cini mi se da ni nema dovoljno medresa za sve koji bi zeleli da uce

Leave a reply