Reis Fejzić: Ni jedna džamija nije izgrađena na temeljima pravoslavnih bogomolja

Mešihat Islamske zajednice u Crnoj Gori uputio je reagovanje povodom izjava Mitropolita crnogorsko-primorskog, Amfilohija.

Reagovanje prenosimo u cjelosti.

Reagovanje Mešihata Islamske zajednice povodom izjava gospodina Amfilohija Mešihat Islamske zajednice u Crnoj Gori najoštrije osuđuje i odbacuje nedavne izjave mitropolita Srpske pravoslavne crkve, gospodina Amfilohija, u kojima iznosi niz opasnih teza na račun istorijskog i savremenog poimanja muslimana Crne Gore, sa ozbiljnim reperkusijama po suživot u Crnoj Gori.

Tvrdnje da su određene džamije u Podgorici podignute na temeljima srpskih crkava i manastira su neutemeljene i tendenciozne. Odgovorno tvrdimo da ni jedna džamija u daljoj ili bliskoj prošlosti nije izgrađena na temeljima pravoslavnih bogomolja, o čemu postoji relevantna katastarska i arhivska dokumentacija. S druge strane, svjedoci smo težnji SPC da odlučuje o vakufima Islamske zajednice u Podgorici, te pokušaja da se njihovo pokrštavanje (Sahat-kula) javnosti prikaže kao formula suživota, tj. uslovom neobnavljanja mržnje. Nama nijesu potrebni traktati o mržnji i slobodi, niti mržnja kao uslov slobode.

Sahat-kula, kao profana građevina islamske arhitekture, ne može biti postament vjerskom simbolu, posebno ne krstu, koliko god tu „simbiozu“ mitropolit priželjkivao i proglašavao simbolom slobode. Takođe, mi u Islamskoj zajednici spremni smo da sve porušene džamije u Podgorici podvrgnemo arheološkim istraživanjima kako bi utvrdili da li su, zaista, izgrađene na temeljima pravoslavnih bogomolja SPC.

No Comments

    Leave a reply