VULGARIZOVANJE HIDŽABA ROBOVANJEM MODI

Postoje vrijedne stvari koje mogu uzdići ženu, mnogo više nego visoka štikla. Iman, šarm skromnosti, oštrina intelekta i intuicije, osjećaj za bitne trenutke u svemu što životu staje pod kapu.

Hidžab žene muslimanke je bajrak imana, konfirmacija skromne neupadljivosti, odvraćanje pažnje od tjelesnosti ka mnogo uzvišenijim vrijednostima.

A kako je tehnologija svima dodijelila ulogu fotografa, tako je pojavnost i tjelesnost postala mjerilo. I u širokom spektru kreveljenja i kobajagi “spontanih slika”, svi su postali modeli i svi su postali kritičari. Moda je postala mjerilo, pa je nekome palo na um da hidžab ugura na blještavu pozornicu mode. 

Pojavom fashionistica u hidžabu ovaj vjerski propis, ponos i kruna žene muslimanke je dobio posve sporedno značenje. Umjesto podčinjavanja mode hidžabu, hidžab su podčinili modi. Hidžab koji je propisan da odvraća, on danas inspiriše atraktivnost. Umjesto skromnosti, vrišti tjelesnošću. Hidžab se pretvorio u svoju suprotnost, do krajnjih granica vulgarizovan, prostom banalnošću da je jedino marama na glavi na mjestu. Pobogu, hidžab je propisan da pokriva, ne da priziva. Ovakav hidžab kako ga predstavljaju danas, tijesan i šljaštav, filovan litrima šminke, ni komunisti nekad ni sekularisti danas nemaju potrebu zabranjivati. On je potpuni antagonizam onome zbog čega je propisan! Vulgarizovanjem hidžaba do ovih granica, pojedine trenderice, pokrivene žene, oduzimaju mu njegovu svetost propisa. Allah nije propisao hidžab da bi se robovalo modi, već Njemu Uzvišenom. Pod kilogramima šminke, u tijesnoj odjeći koja je parodija hidžaba,  sigurno ne robuju Allahu, On to propisao nije! 

Pišem ovo jer boli vulgarizovanje svetosti, ismijavanje s propisom, robovanje pojavnosti žene na štetu njenog suptilnog, predivnog bića i intuitivnog karaktera. Ne miješajte hidžab u taj jeftini sjaj, duhovnu bižuteriju. 

Jaka žena, da bi zavrijedila pažnju nema potrebu pokazati ništa osim svog intelekta. 

Zaključujem, odajući počast ženama muslimankama kojima ibadet hidžaba ne trpi kompromise, kojima je bitnije kako se osjećaju pred Allahom, umjesto pred špalirom “lajkera” i “hejtera” na društvenim mrežama.  Ima i uvijek će imati vjernica kojima je hidžab ponos a ne barijera. Vjerujem da su još uvijek u većini, i da nikada neće pomiriti pocijepane farmerke sa maramom, niti obući hidžab u kojem ne mogu klanjati. 

Hidžab nije trend, već način života, a način života se ne podčinjava trend-seterima. 

Enis Burdžović

Komentiraj

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.