Zaustaviti prekopavanje muslimanskog groblja

Građanska alijansa (GA) zatražila je od nadležnih organa u bjelopoljskoj opštini da odmah prestanu sa radovima u centru grada, na mjestu gdje se nalazi muslimansko groblje

“Pozivamo Ministarstvo kulture i Upravu za zaštitu kulturnih dobara da odmah zabrane dalje radove na ovom prostoru i da pokrenu arheološka istraživanja. Konačno državni organi moraju sa fine retorike preći na djela kada su u pitanju odnosi sa vjerskim zajednicama. Posebna pažnja i poštovanje je potrebno kada su u pitanju groblja”, navodi se u saopštenju koordinatora programa ljudskih prava u GA Milana Radovića.

Prekopavanje groblja, kako je rekao, doprinosi povećanju međunacionalne i međureligijske netrpeljivosti.

“Podsjećamo da se crnogorsko društvo nije suočilo sa ratnom prošlošću u kojoj su počinjeni brojni zločini a koji su bili motivisani vjerskim i nacionalnim razlikama. Ovakvi ispadi državnih organa ne doprinose uspostavljanju povjerenja među narodima, već podižu strasti i netrpeljivost i grubo vrijeđaju osjećanja vjernika i srodnika. Država Crna Gora je Ustavom definisana kao država u kojoj su osnovne vrijednosti sloboda, mir, tolerancija, poštovanje ljudskih prava i sloboda, multikulturalnost, demokratija i vladavina prava dok se svakome jemči pravo na slobodu vjeroispovijesti. Zbog toga nadležni državni organi moraju postupiti hitno i zaštiti prava vjernika u Bijelom Polju”, rekao je Radović.

Komentiraj

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.