Učenici medrese izvodili eksperimente

Manifestacija prirodnih nauka “Science Travelers”, koju organizuje Medresa “Mehmet Fatih” iz Podgorice u saradnji sa srednjom školom Kartal Anadolu Hatip lisesi iz Istanbula, održava se danas u Podgorici.

Na 25 štandova, ekipa učenika iz Istanbula, iz medrese “Kartal Anadolu Hatip lisesi”, koja promoviše prirodne nauke, sa učenicima medrese iz Podgorice danas izvodi eksperimente iz oblasti hemije, fizike, matematike, biologije i robotike.

Današnji događaj, koji se održava na Trgu nezavisnosti, okupio je veliki broj zainteresovanih građana, kao i učenika iz drugih crnogorskih škola. Iz Istanbula je danas svoje eksperimente iz prirodnih znanosti prikazivalo 60 učenika, dok na događaju iz Crne Gore učestvuje 40 učenika.

Ambasador Turske u Crnoj Gori Serhat Galip, koji je zajedno sa direktorom Medrese „Mehmet Fatih“ Fuadom Čekićem i direktorom medrese Kartal Anadolu Hatip Mitat Tekcamom svečano otvorio manifestaciju, kazao je da je susret djece iz dviju prijateljskih zemalja za svako poštovanje.

„Želim da istaknem svoju veliku radost. Susret djece dviju prijateljskih zemalja na festivalu nauke zaslužuje svako poštovanje. Naravno, organizacija jedne manifestacije je za primjer između škola u Turskoj i Crnoj Gori, i kao turskog ambasadora, čini me ponosnim. Jako smo srećni što je domaćin ove manifestacije Medresa „Mehmet Fatih“, koja je dio crnogorskog obrazovnog sistema i na čiji smo uspjeh ponosni. Dugujem zahvalnost crnogorskim državnim organima i opštini Podgorica, koji su pružili svaku vrstu olakšica, da bi plan organizacije bio realizovan. Dan djeteta, 23.april, koji se proslavlja u Turskoj, ovime i za nas predstavlja jedan vrlo značajan dan“, poručio je ambasador Galip.

Direktor medrese „Kartal Anadolu Hatip“, Mitat Tekdžam, istakao je da je čovjek dužan da dok je živ izučava nauku.

„Naša bratska škola Medresa „Mehmet Fatih“ je organizator jednog ovakvog projekta i nama je bila čast i zadovoljstvo da pomognemo i učesvujemo u ovom dijelu programa i da prezentujemo narodu ovog kraja naše zajedničke projekte. Mnogi znaju, a i oni koji ne znaju, da je Svevišnji Bog u svojoj svetoj knjizi, Kur'anu objavio prve riječi – uči, traži nauku. Takođe, i poslanik Muhamed a.s. je poručio da tražimo nauku od kolijevke, pa sve do groba, nebitno kojeg uzrasta čovjek bio, dužni smo da tražimo i izučavamo nauku. Takođe, nalazimo se u mjesecu u kojem je rođen poslanik Muhamed a.s. i večeras je noć Miradža i želim da čestitam svima vama koji ste prisutni. U ovom projektu imamo sponzore iz naše domovine, prije svega Vlada Republike Turske, opštine Istanbul i Bursa, Turkish Airlines, kao i mnogi drugi i ja im se zahvaljujem“, kazao je Tekcam.

Direktor medrese „Mehmet Fatih“ iz Podgorice Fuad Čekić, kazao je da je cilj današnjeg projekta zbližavanje dvije škole i kulture.

„Čast mi je i zadovoljstvo da danas možemo prezentovati našu školu na ovaj način. Cilj projekta „Putujući naučnici“ jeste prije svega zbližavanje dvije škole i dvije kulture, a najbolje zbližavanje jeste na temeljima nauke. Drugi razlog jeste da pokažemo prirodu naših škola, da su medrese škole koje protežiraju podjednako i prirodne i društvene znanosti, kao i vjerske znanosti“, rekao je Čekić.

Današnjem događaju prisustvovali su i predstavnici Islamske zajednice u Crnoj Gori, Medrese „Mehmet Fatih“, direktor TIKA-e za Crnu Goru Ahmet Altun, i mnogi drugi.

20170423_2_23250043_21321649_Web 20170423_2_23250043_21321657_WebIMG-20170423-WA0000

 

Komentiraj

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.