SVEČANOST POVODOM DANA MEDRESE “MEHMED FATIH”

Danas je u amfiteatru naše škole održana svečanost povodom obilježavanja 6. oktobra – dana Medrese “Mehmed Fatih”. Svečanosti su prisustvovali članovi Uprave Medrese u Podgorici, članovi Uprave odjeljenja u Rožajama, članovi Mešihata, profesori i profesorice, učenici i učenice.

IMG_2409

Program je otpočeo odlomkom iz Kur’ana, nakon čega se prisutnima obratio direktor Medrese, Fuad ef. Čekić, govorivši o putu kroz koji je ideja Medrese prošla, značenju Medrese u životu svakog od nas te istakavši trud ljudi koji su se posvećeno borili da Medresa nastane, opstane i uspješno obitava na naučnom i društvenom aspektu.
IMG_2449

Na svečanosti su izdvojeni učenici koji su u protekloj školskoj godini imali odličan uspjeh i pohadjali nastavu bez ijednog izostanka; učenici koji se ističu primjerenim vladanjem u internatu te učenica Alma Taraniš koja je dala značajan doprinos u promociji Medrese svojim društvenim angažmanom i talentom za učenje ilahija i kasida.  Njima je javno uručena nagrada i pohvaljeno njihovo zalaganje. Uz to, spomenuta su i imena odličnih učenika.

IMG_2440
Sadržina programa ispunjena je poezijom o Medresi koju su pisali učenici naše Medrese. Svečanost je propraćena ilahijama u izvedbi solista Hora Medrese. Važno je istaći da je na ovom programu izvedena ilahija koju je otpjevao i snimio spot svršenik naše Medrese, Senad Maksuti koji je studije Islamskih nauka nastavio u Turskoj.
IMG_2405

U realizaciji programa su učestvovali svi profesori, ali posebno treba spomenuti neke od njih koji se svakodnevno trude da učenici naše škole što više nadograde svoje talente. Za realizaciju poetskog dijela programa pobrinule su se profesorice Azra Glavatović, Vaida Drešaj i Jasmina Ličina, te profesor Afan Latić. Za program ilahija pobrinuo se prof. Sadmir Satki Hadžijić. Za tonsku i tehničku obradu zadužen je bio Amar Škrijelj.
IMG_2462

Za odabir učenika koji su zaslužili nagradu zaduženi su bili sekretar Medrese Amer ef. Šukurica i pedagog škole prof. Denis Martinović. Učenici koji su zaslužili nagradu za primjerno vladanje u internatu predloženi su od strane pomoćnika direktora za žensku Medresu Brunilde Kajošaj, upravnika internata Džema ef. Dacića, šefa Vaspitne službe, Zejna ef. Omeragića.

Nakon svečanosti, u “Book caffe-u” je za sve posjetioce priredjen koktel za čiju se organizaciju pobrinuo upravnik internata, Džemal Džemo Dacić. U narednom periodu će se ovim povodom organizovati sportski susreti na kojima će učenici istaći svoj takmičarski, ali i timski duh, u različitim disciplinama.
IMG_2505 IMG_2428 IMG_2514 IMG_2898 IMG_2511 IMG_2863 IMG_2895 IMG_2414 IMG_2507 IMG_2481 IMG_2883 IMG_2474 IMG_2894 IMG_2502

Komentiraj

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.