Reis Fejzić oštro osudio rušenje džamije u Beogradu

Reis Rifat Fejzić uputio je pismo reisu-l-ulemi Islamske zajednice Srbije, Seadu ef. Nasufoviću, u kojem najoštrije osuđuje rušenje džamije u Zemunskom Polju. Sadržaj pisma prenosimo u cjelosti.

 

Uvaženi Reisu-l-ulema,
Esselamu alejkum!
Zatečeni smo i užasnuti rušenjem džamije u Zemun Polju. Danas, kada muslimani širom svijeta dočekuju Ramazan vjernici Zemun Polja obilaze ruševine svoje Bogomolje. Mislili smo da su rušenja i paljenja bogomolja zauvijek iza nas, ali nas je aktuelna vlast u Srbiji na način bez presedana razuvjerila. Prevazišla je i samog ideološkog oca koji se ipak nije usuđivao na ovakav vandalizam u mirnodopskim uslovima. Nema ljudskih prava bez slobode vjeroispovjesti niti slobode vjeroispovjesti bez vjerskih objekata. Bez sumnje uzrok rušenja džamije nije u nelegalnoj gradnji i poštovanju zakona već u nakaradnoj svijesti i mržnji rušitelja prema svemu različitom. Nadamo se da građani Beograda uviđaju pogubnost politike rušenja i tlačenja svojih sugrađana druge vjere od strane vlasti i da će dići glas protiv.
Islamska zajednica u Crnoj Gori i ja najoštrije osuđujemo „ramazansku čestitku“ beogradskih vlasti i duboko saosjećamo sa vama!
Poštovani Reisu-l-ulema,
Želim Vam mubarek Ramazan i istrajnost u teškoj ali nadasve časnoj borbi za svoja prava. Molim Vas da čestitke prenesete i pripadnicima Vaše zajednice.

 

Screenshot_20170526-214701

Komentiraj

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.