Održana sjednica sa glavnim imamima i predsjednicima medžlisa

Islamska zajednica će dobiti savremeni vakufski registar

Reis Rifat Fejzić predstavio je danas glavnim imamima i predsjednicima medžlisa pravce djelovanja na realizaciji odluke Mešihata o stvaranju Centralnog registra vakufske imovine u Crnoj Gori.
– Krajnje je vrijeme i neodložna potreba da naša Zajednica započne detaljan popis vakufske imovine i izradi Centralni registar, kazao je reis na sjednici održanoj danas u medresi Mehmed Fatih u Podgorici. Pozvao je prisutne da zajedno doprinesu ovom, kako je kazao “veoma ozbiljnom i ambicioznom projektu, koji će biti zalog budućim naraštajima”.

IMG-bf19bca39703deab2082612658e857c7-V
-Institut vakufa nas obavezuje na dodatnu pažnju i savjesnost jer svaki domaćin zna stanje svoje imovine. Nedopustivo je da to ne bude slučaj i sa vakufskom imovinom koju su nam ostavili najbolji među nama, a koja se ne vodi na jednog titulara, kazao je reis. On je ukazao na brojne prepreke po ovom pitanju sa kojima se Islamska zajednica susreće ali i uvjerenje da će se projekat uspješno realizovati i biti najbolji odgovor sličnim izazovima u budućnosti.
Projekat izrade Centralnog vakufskog registra uključuje popis i izradu baze podataka sa svim relevantnim podacima, uključujući katastarsko i faktičko stanje. Predviđena je izrada digitalne interaktivne mape vakufa sa preciznim lokacijama, fotografijama, propratnom dokumentacijom i pravnim statusom. To bi bio podsticaj za valorizaciju vakufa, lakšim i transparentnijim upravljanjem, sređivanjem postojećeg stanja i pripreme za restituciju oduzetih dobara.
Na sjednici je konstatovano da su očekivane koristi projekta brojne. Predstavnici medžlisa su izrazili zadovoljstvo predstavljenim projektom i posebnu volju da pomognu njegovoj realizaciji. Sjednici su prisustvovali i pomoćnik reisa za vakufe Džemo Redžematović i savjetnik za pravna pitanja reisa Muharem Demirović.

IMG-4604e94efdb88f632077c6bfda102732-V IMG-6b839e1be5403d682dfee616c4ab9e05-V IMG-e63e54931e0dc5c02305cea8be4bd3c0-V

1 komentar na “Održana sjednica sa glavnim imamima i predsjednicima medžlisa”

Komentiraj

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.