MANJINSKE ZAJEDNICE U TURSKOJ ODBACILE NAVODE O PRITISCIMA

ISTANBUL (AA) -Predstavnici manjinskih zajednica u Turskoj zajedničkom izjavom odbacili su navode o pritiscima na manjinske vjerske zajednice, javlja Anadolu Agency (AA).

Predstavnici manjinskih vjerskih zajednica u Turskoj predvođeni ekumenskim carigradskim patrijarhom Bartolomejom i nadbiskupom armenske crkve Aramom Atesjanom te rabinom Rav Isak Halevom, zajedničkom su izjavom za javnost odbacili navode o pritiscima na manjinske vjerske zajednice u Turskoj.

Napominjući kako su se u posljednje vrijeme u nekim političkim izjavama koje je bilo moguće pročitati i čuti u javnosti pojavili navodi kako su pripadnici različitih vjerskih zajednica u Turskoj izloženi ograničenjima i pritiscima u vezi sa upražnjavanjem vjerskih služenja i obaveza, predstavnici manjinskih vjerskih zajednica oglasili su se saopćenjem za javnost u kojem su poručili kako u toj zemlji stoljećima koegzistiraju različite vjerske zajednice.

“Kao predstavnici vjerskih zajednica koje u našoj zemlji koegzistiraju stoljećima, u punoj slobodi upražnjavamo naše vjerske obaveze i u punoj slobodi živimo našu vjeru. Svi navodi u pritiscima su neutemeljeni i zlonamjerni”, poručeno je u saopćenju.

Kao je saopćeno, mnoge poteškoće iz prošlosti su vremenom riješene, a sva pitanja koja iziskuju razgovore su “stalni predmet sastanaka sa predstavnicima institucija naše države”.

“Smatramo potrebom i obavezom javnost obavijestiti o stvarnom stanju i to činimo kroz ovo zajedničko saopćenje, odnosno izjavu”, istaknuto je.

Uz ekumenskog carigradskog patrijarha Bartolomeja i nadbiskupa armenske crkve Arama Atesjana te rabina Rav Isaka Haleva, zajedničku izjavu potpisalo je jos 18 predstavnika manjinskih vjerskih zajednica u Turskoj.

Komentiraj

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.