Bajramska poruka reisa Rifata ef. Fejzića

Bismillahi-rrahmani-rrahim,
“Ko ne ostavi lažan govor i postupanje po njemu, nema nikakve potrebe da radi Allaha ostavlja hranu i piće”. (El-Buhari, 1804)

Draga braćo i sestre,
Allahovom voljom ispratismo i ovaj Ramazan. U njemu smo obnovili refleks vjernika koji jasno razlikuje dobro od zla. Ljubav prema Stvoritelju nadvladala je ljudski ego. Tražeći Allahovu milost i oslonac odricali smo se i dozvoljenih prohtjeva. To je ono što Ramazan razlikuje od ostalih mjeseci. Naš post od dozvoljenog prestaje s Bajramom, ali post od svega nedozvoljenog nastavlja. On je životni izbor vjernika, njegov trajni iftar i bajram mira sa Bogom, sobom i ljudima.
Naš uzor i Poslanik, Muhammed, a.s., nas je učio da se ne može biti pravi vjernik sve dok jezik i srce nijesu u skladu, dok se djela i riječi ne podudaraju i dok komšija ne bude siguran od nas. Bajram je praznik pobjede ovih vrijednosti nad trenutkom prolaznosti, pobjede mira nad nasiljem, solidarnosti nad pohlepom, pravde nad nepravdom.

Dragi vjernici,
Sa ovim Allahovim poukama stupamo u Bajram, sa većom snagom i htijenjem da promijenimo naše stanje i stanje onih oko nas ka boljem sjutra. Činimo dovu Allahu da primi naš post i da nas učvrsti na pravom putu. U to ime, srdačno vam čestitam naš najveći praznik:

Bajram šerif mubarek olsun!
Gezuar fitr Bajramin!

Reis,
Rifat Fejzić

Screenshot_20170624-163137

Komentiraj

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.