Saopštenje Mešihata IZ-e u Crnoj Gori

bajram-serif-mubarek-olsunPodgorica – Muslimani čitavog svijeta ulaze u predbajramske pripreme kupujući kurbane, ukrašavajući svoje domove, mahale, džamije i mezaristane, kako bi što ljepše dočekali i ispratili ovaj veliki mubarek dan. Kurban bajram je obilježen hadžom, kurbanom i tekbirom. Doček i ispraćaj bajrama po propisima i običajima muslimana je prilika da se čovjek uzdigne do prostora označenih prisustvom Allahove milosti.

Bajramsku svečanost ne treba svoditi samo na bogate sofre i lijepo oblačenje, nego Bajram treba posvetiti zijaretima roditelja, rodbine, prijatelja, komšija, udjelom sadake i podjelom kurbana, te zijaretima mezarluka. Ni u najtežim vremenima kroz koja su prolazili ovdašnji muslimani nisu zaboravljali obavezu kurbana i bajrama.

Uz najveći broj muslimana koji bajramske mubarek dane obilježavaju na dostojanstven i primjeren način, nažalost, naročito u posljednje vrijeme, ima i onih koji bajramske dane dočekuju uz alkohol pa čak i mezu kurbanskim mesom. Nakon takvih proslava bajrama dešavala su se i vrijeđanja, tuče, ranjavanja, razne destrukcije pa čak i ubistva braće i prijatelja. To se može desiti samo onima koji zamjenjuju svoje lijepe islamske običaje drugim običajima, degradirajući svoje tradicionalne vrijednosti.

Nadati se da će ovogodišnji Kurban bajram proći bez toga devijantnog ponašanja i da će lijepi običaji obilježavanja ovih mubarek dana ponovo zauzeti ono mjesto kakvo su imali stotinama godina.

Bajram šerif mubarek olsun !

Komentiraj

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.