Postavljen kamen temeljac za žensku medresu u Ulcinju

kamen temeljac u ulcinju

Dova prilikom polaganja kamena temeljca za žensku medresu u Ulcinju
Dova prilikom polaganja kamena temeljca za žensku medresu u Ulcinju
Ulcinj – U srijedu 12.6. 2013. godine u Ulcinju je postavljen kamen temeljac za izgradnju ženske medrese (srednja vjerska škola) koja će biti treća medresa u Crnoj Gori. Medresa će biti izgrađena sredstvima donatora iz Republike Turske koji su svršenici medresa okupljeni u nevladinoj organizaciji “Malbed”.
Hor medrese "Mehmed Fatih" iz Podgorice
Hor medrese “Mehmed Fatih” iz Podgorice

Na početku, prisutnim se obratio glavni imam u Ulcinju Ali ef. Bardhi koji je izrazio zadovoljstvo započinjanjem ovog vrlo važnog događaja za muslimane Ulcinja. Svečanom polaganju kamena temeljca prisustvovao je veliki broj džematlija iz Ulcinja, Bara, Podgorice, Plava, Gusinja, Bijelog Polja i drugih gradova. Kamen temeljac je postavio reis Islamske zajednice u Crnoj Gori, Rifat ef. Fejzić koji je tom prilikom održao kraći govor. Reis je izrazio nadu da će projekat izgradnje ženske medrese u Ulcinju biti dovršen u planiranom roku, zahvalivši se tom prilikom donatorima koji su podržali izgradnju. Ovoj svečanosti prisustvovao je ambasador Turske u Podgorici Mehmed Niyaz Tanilir koji se kraćim izlaganjem obratio prisutnima, te predsjednik Opštine Ulcinj gospodin Nazif Cungu koji je istakao da naše društvo treba prepoznati ovu školu jer pored nauke ona pruža i moral svojim učenicima. Izvođenjem ilahija i kasida hor medrese “Mehmed Fatih” je obogatio ovu svečanost. ismail husic naj
Obzirom da se napunila godina dana od svečanog otvaranja džamije Marinareve tom prilikom je proučen mevlud-i šerif u toj džamiji. Nakon mevluda džematlijama su se svojim dersovima obratili glavni imam Ali Bardhi i reis Rifat Fejzić. Interesantno je spomenuti detalj da je za vrijeme učenja mevlud-i šerifa ugostitelji duž Male plaže isključili muziku u znak poštovanja prema ovom događaju.
Za sve prisutne služeno je jelo na trgu ispred džamije Marinareve.

Fuad Čekić

Komentiraj

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.