Obavještenje za javnost

Islamska-Zajednica-u-Crnoj-GoriPodgorica – Povodom sinoćnjeg gostovanja muftije sandžačkog Muamera ef. Zukorlića u emisiji „Bez granica“ na TV Vijesti i stavova koji su iznijeti u njoj od strane goreimenovanog, kao i velikog medijskog interesovanja za spomenuti događaj, Mešihat Islamske zajednice u Crnoj Gori saopštava da će i dalje svoje djelovanje bazirati na Ustavom definisana prava i obaveze koja regulišu uređenje vjerskog života muslimana u Crnoj Gori.
Obzirom da je gostovanje muftije sandžačkog Muamera ef. Zukorlića u Bijelom Polju bilo političkog karaktera u smislu promoviranja određene političke grupacije, to ovaj Mešihat ne želi da ulazi u međupolitčka nadgornjavanja želeći da očuva svoje islamsko dostojanstvo i obavezu muslimanskog jedinstva.
Stojimo na stanovištu da Mešihat Islamske zajednice u Crnoj Gori i dalje ne treba da se miješa u politička previranja u zemlji i inostranstvu, te da tu obavezu prepušta političkim partijama i ljudima koji vrše političke usluge.

12 komentara na “Obavještenje za javnost”

 1. Fina je to ideja samo da nije doshla od tv zvijezde, Zukorlica. Brkanje vjere, naroda, nacije i politike postala je hronicna pojava…Ono shto Zukorlic propagira je monofiletizam srodan pravoslavnoj crkvi – jedan narod jedna crkva, shto vjerujem nije odlika Islama. IZ je zajednica vjernika, muslimana bez obzira na etnicku pripadnost. Druga je stvar da treba cuvati jedinstvo vjerovanja, zajednice a kasu cuvati odvojeno od dvojca Zukorlic-Ceric.
  Alah najbolje zna, a ja mislim da se organizaciono treba oslanjati na poruke Kur'ana i Sherijat a ne na svetosavsku doktrinu shto cini Zukorlic. IZ je zajednica muslimana, koji mogu biti raznih narodnosti, a nije zajednica Bosnjaka. Pretvarajuci IZ u Zajednicu Bosnjaka cini se shteta i vjeri i naciji. Ovo su osnovni pojmovi o funkcionisanju ljudskog drushtva koji se moraju poshtovati. Ako uvezemo iranski model koji guraju Zukorlic-Ceric, onda bi morali svi Boshnjaci zivjeti u jednoj drzavi. A znamo koliko to koshta. Ko voli nek izvoli.:-)

  Komentariši
 2. Islamska zajednica ne treba da se mijesa u politiku – veoma neodgovorno!!! Pa politika je dijeo zivota jednog drustva, Islam je nauka, zakon, politika, sve. Sta je Dzuma nego da se pokupe stanovnici na jedno mijesto i raspravljaju o problemima, ne samo vijernim nego problemima drustva.
  Molim sve nadlezne u Islamskoj zajednici CG da ne iskacu sa izjavama nego da se o ovoj propziciji ozbiljno raspravlja u svim mijestima. Bosna je matica svih Bosnjaka i mi treba da se okupljamo oko islamse zajednice u Bosni. Bosnjacki narod Crne Gore treba da se pita a ne samo neki celnici da o tome odlucuju. Vidite koliko nas malo ima u CG a kao hocemo da semo neka samostalna zajednica.
  Allahom ds. s. vas molim ne razbijajte jedinstvo Bosnjaka.

  Komentariši
 3. Svaka cast za obavjestenje. Poruka za Bosnjaka: Musliman se plasi samo Boga, dz.s. A tebe i tebi slicnih mozemo da zalimo zbog tvoje uskosti ali molim Boga da ti da razboritosti i da pocnes svojom glavom da razmisljas a ne da slijepo slijedis bilo koga. A ti Anonimusu, obnovi malo lekcije iz pravopisa prije nego nekome to preporucujes. IZ u Crnoj Gori je autonomna i jedinstvena, i njeno jedinstvo u saranolikosti nacija je dokaz njene ispravnosti i buducnosti ako Bog da. Institucija je nasa svetinja jer nam tako nalaze Kur'an a Reis Fejzic je nas lider kojeg cemo postovati shodno legitimnosti koju ima i posjeduje.

  Komentariši
 4. Selam svima iz dalekog ny,zaista nerazumijem neke ljude,zar nevide da covjek koji je podijelio muslimane u sandzaku dolazi da dijeli i muslimane u cg,zar nevide da on vise nema autoriteta kod svog naroda a trazi ga kod drugog zar nevidite da je ovaj covjek takozvani muftija zukorlic placenik ko zna koje udbe,zar nevidite da je razjedinio najacu zajednicu u dijaspori u new yorku,Fejzicu puna podrska za sve sto radi i neka tako nastavi,jer Albanci u CG nisu bosnjaci duhovni centar svih muslimana je Mekka,a Sarajevo moze biti samo nacionalni centar Bosnjaka ali ne i Albanaca,samo naprijed rejse Fejzicu Allah je sa vama,blago onom kom jeOn svevisnji zastitnik,selam!

  Komentariši
 5. E MOJ BALOTA…NEMAS TI NISTA VISE PRAVA NAD BOSNJACIMA U JUZNOM SANDZAKU NEGO STO IMA SVAKI BOSNJAK PONAOSOB JEDAN PREMA DRUGOM…
  AKO TI JE DO TOGA DA VOLIS I ZELIS BITI DIO CRNOGORSKOG REZIMA UZ SITNE POVLASTICE KOJE DAJU TEBI I HUSOVICU…
  ZNAJ DA NAMA NIJE ZAO ,VAS POJEDINCE, DA VI TO BUDETE…IDITE I NA OBRAZ VAM I CAST BILO…
  ALI… NE MOZETE OBMANJIVAT OVAJ PONOSNI NAROD I TERATI DA SAGNE GLAVU I ZAZMURI PRED VASIM NEDJELIMA…NE STRUCNIM DJELOVANJEM…UZ DIRIGENTSKU PALICU ONIH KOJI NIKADA NISU BILI NITI CE BITI GOSPODARI BOSNJACIMA…

  Komentariši
 6. A sta si sve nalupao ovdje,još se pozivaš na Šerijet i Kuran. A ovo da uvoze iranski model Cerić i Zukorlić pa nemogu a da ne pomislim da asi neki provokator jer očito ti pojma nemaš o Šerijetu. Islam=jedna vjera=jedna država=jedan predvodnik(halifa). Dalje, Muhammed a.s je bio i vjerski i državni i vojni vodja Muslimana, tako da ne pričate te gluposti tipa hodže su samo za dzamiju.

  Komentariši

Komentiraj

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.