Naučno utvrditi istinu o stradanjima naroda plavsko-gusinjskog kraja

Sarajevo – Povodom obilježavanja 100 godina od stradanja naroda plavsko-gusinjskog kraja, u Sarajevu je, 2. marta 2013. godine, održan naučni skup. Zavičajno društvo Plavljana i Gusinjana u BiH (ZDPiG) i Institut za istraživanje zločina protiv čovječnosti i međunarodnog prava Univerziteta u Sarajevu, u svojstvu organizatora, promovisali su naučno istraživački projekat “Zločini protiv  čovječnosti i međunarodnog prava nad muslimanima (Bošnjacima i Albancima) u plavsko-gusinjskoj oblasti 1912. – 1913.”.

Učesnici skupa u Sarajevu
Učesnici skupa u Sarajevu

Suad Ibrahimagić, predsjednik UO ZDPiG u BiH, predstavio je ciljeve projekta u vidu utvrđivanja istine i naglasio njegov značaj.

Rukovodilac projekta, akademik prof. dr Smail Čekić, dao je sadržajni prikaz projekta, pojašnjavajući pitanja, redosled i izvore koje projekat tretira. Veoma uvjerljivim pristupom kroz naučnu i empirijsku sveobuhvatnost ovog zločina, dr Čekić je postavio teorijske osnove, okvir i hipoteze kojima će se doći do utvrďivanja istorijskih činjenica, a koje će, kako je kazao, nepobitno utvrditi istorijsku istinu o težini zločina, žrtvama i počiniocima.

O naučnom metodu kojim će se projekat realizovati govorio je prof. dr Dževad Termiz, metodolog.

Ovom veoma posjećenom skupu prisustvovali su Orhan Šahmanović, predsjednik opštine Plav, predstavnici ambasada Crne Gore, Albanije, Turske i Makedonije, predstavnici islamskih zajednica i brojnih udruženja Bošnjaka iz BiH i inostranstva.

U ime reisa Rifata ef. Fejzića i Islamske zajednice u Crnoj Gori, skup je poselamio Muharem Demirović, savjetnik reisa za pravna pitanja.

– Prenosim vam spremnost reisa Rifata ef. Fejzića da ovaj izuzetno značajan projekat podrži materjalno i na svaki drugi način, kao i želje za Allahovom pomoći u rasvjetljavanju historijske istine. Kao i uvjek, neka naša moć bude u istini, a ne istina u moći – poručio je Demirović.

Komentiraj

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.