Nastavak projekta “Promijeni sebe, promijenićeš druge” u Osmanagića džamiji

Predavanje u renoviranoj Osmanagića džamiji
Predavanje u renoviranoj Osmanagića džamiji

Podgorica – U srijedu, 14.12.2011. god., u prepunoj Osmanagića džamiji započet je drugi ciklus projekta “Promijeni sebe, promijenićes druge”. Razlog zbog čega se sa projektom kasnilo je što se čekao završetak rekonstrukcije Osmanagića džamije koja je zablistala u novom ruhu. Na prvom predavanju, koje se sastojalo od prezentacije onoga što se u proteklom periodu uradilo i šta se planira za ovaj drugi ciklus, prisustvovao je zavidni broj vjernika a većinu su činili studenti koji su ujedno i ciljana grupa projekta. Nakon jacije namaza, čast da prouči par odlomaka iz Kur'ana imao je Ismail ef. Husić, profesor Kiraeta u medresi “Mehmed Fatih”.

Inspirativan tekst o Osmanagića džamiji je pročitao Nermin Džeko, student Farmacije, a autor teksta je Aida Škrijelj, student Fakulteta za strane jezike u Podgorici. Skup je poselamio Ismail Gürlek, zamjenik direktora TIKE, koji nije krio zadovoljstvo brojem prisutnih i samim ambijentom obnovljene Osmanagića džamije. Jedan od organizatora Ismail ef. Dacić, imam Osmanagića džamije, je prezentirao projekat i najavio sadržaj za ovaj drugi ciklus. Imam Dacić je između ostalog rekao: “U ovom ciklusu biće održavani kursevi arapskog jezika (I i II stepen); kurs engleskog jezika (I, II i III stepen); kurs italijanskog jezika (I stepen); i kurs namaza. Kurs namaza, kao i kurs italijanskog jezika jesu novina u obrazovnom dijelu ovoga projekta. Također, novina je da će predavanja biti održavana svake druge sedmice, a  držat će ih fakultetski profesori iz okruženja. U okviru projekta bit će organizirane debate, kvizovi, seminari i druge društvene aktivnosti, a na kraju drugog ciklusa planiran je jedan izlet i ekskurzija.”

Na samom kraju večeri, zajedničku dovu proučio je hafiz Samih Al-Džubbe, profesor Kiraeta u medresi “Mehmed Fatih”. Predavanju su prisustvovali: zamjenik direktora edrese “Mehmed Fatih” Omer Kajoshaj, kao i profesori Amer ef. Šukurica, Sadmir ef. Hadžijić, Džemal ef. Dacić, Fuad ef. Čekić, Zejno ef. Omeragić, te koordinator Diyaneta Reublike Turske Teufik Muhammed Yucesoy i predstavnik Fonda za manjine Emir Dacić.

Komentiraj

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.