Najava svečanog otvaranja islamskog centra u Baru

image-d0931828388684e8a82c954a27b7c6067d28e2808b490d013bee52b86f592762-VBar– Svečano otvaranje islamskog centra u Baru bit će upriličeno u petak 30. maja 2014. godine u 11 časova.
Ovaj monumentalni objekat izgradjen je na vakufskom zemljištu, u naselju Gornja Čeluga, kraj Starog Bara. Zemljište je vakuf-vlasništvo Odbora islamske zajednice Bar, a uvakufila ga je rhm. Fatima Omerbašić, još u 19. vijeku, za potrebe džemata Tudjemili.
Projekat su, nakon sprovedenog konkursa, uradili arhitekte – Selim Resulbegović i Fuad Mavrić iz Ulcinja.
Kamen –temeljac položen je 28. jula 2002. godine, kada je počela izgradnja Islamskog centra i Centralne džamije sa višenamjenskim sadržajima.
Radovi koji su trajali ukupno dvanaest godina, uz izvjesne prekide, nastale zbog prikupljanja sredstava i rješavanja planske dokumentacije, tekli su u nekoliko faza.
fotografija (3)U početku, prikupljan je novac od mještana, vjernika donatora, te privrednika i barskih iseljenika iz SAD-a i Zapadne Evrope. Tim sredstvima uradjeni su »grubi« radovi, dovršetak prostora za molitvu i obje minare, te jednog poslovnog krila. Radove su, u ovim fazama obavljali gradjevinske firme. »Union ing« i »Kalamper« iz Bara.
Dovršetak objekta džamije, prostora kulturnog centra, njegovo uredjenje i opremanje, u periodu 2013. i 2014. godine, u potpunosti je finansiran sredstvima koje je obezbjedila Turska vladina razvojna agencija –TIKA, a radove je izvodila firma »Siyahkalem« iz Ankare.
Sve vrijeme radovima je rukovodio Odbor za izgradnju, kao i Odbor Islamske zajednice Bar. Predsjednici Odbora Islamske zajednice u periodu izgradnje Islamskog kulturnog centra bili su, Šemsudin Bećović(2002-2003), Suljo Mustafić (2003-2013) i Ćazim Alković(2013-2014). Predsjednik Odbora za izgradnju bio je Bajazit Karađuzović, predsjednik Odbora donatora Jakup Đeljošević, a izvršni direktor projekta Fahrudin Zaganjor. Tokom perioda izgradnje posao glavnog imama Bara obavljao je Mujdin Milaimi, koji je odlukom Odbora islamske zajednice Bar imenovan i za glavnog imama džamije Selimija, u okviru Islamskog kulturnog centra.

fotografija (1)Objekat kulturnog centra I džamije pripadaju jedinstvenom džamijskom kompleksu, kapaciteta do dvije hiljade klanjača, čija izgradnja, kao I namjena I funkcija prevazilaze karakter molitvenog objekta. Džamija nosi ime Selimija, u spomen na prvu izgradjenu džamiju uStarom gradu, od koje danas postoje sačuvani samo temelji
​ Islamski kulturni centar sastoji se od dva krila. U desnom krilu nalaze se : učionice i informatički kabineti,dječiji vrtić sa modernom opremom i igralištem, biblioteka I čitaonica, istraživački centar, musafirhana i muhabethana, sanitarni čvorovi i kupatila , kancelarije za službenike i administraciju Odbora . U lijevom krilu je smješten restoran sa orijentalnom kuhinjom, sala za šerijatsko vjenčanje, sala za simultano prevodjenje, butik sa vjerskim rekvizitima, apartmani za goste .Poseban dio ovog jedinstvenog kompleksa predstavlja višenamjenska sportska i kongresna hala.
fotografija (2)Izgradnja Islamskog kulturnog centra u Baru najznačajniji je projekat koji se realizuje u novijoj istoriji Islamske zajednice. Njegovi sadržaji predstavljaju odavno su neophodni vjernicima, ne samo Bara, već ičitavog regiona.
​Svojom velelijepnom arhitekturom, modernom opremom I monumentalnošću ovo je jedan od najatraktivnijih objekata u Baru i u ovom dijelu Crne Gore, i najbolja potvrda graditeljske vještine.

Svečano otvaranje je 30.05.2014 sa početkom u 11 sati!

2 komentara na “Najava svečanog otvaranja islamskog centra u Baru”

  1. Esselamu alejkum braco u Islamu i Imanu .Obradovan sam vjescu da vam je Allah dragi voljom njegovom dopustio da vas ucini sretnim u ovim danima ,insaallah da budete sretni i na Ahiretu.Amin.Molim Allaha da vam omoguci da se okoristite znjanjem i svim drugim sadrzajima u ovom objektu,vi i generacije koje dolaze posle nas,a sve vas koji ste se trudili na izgradnji ovog hajrli objekta ,budete nagradjeni sa dzenneti firdevsom.Amin.

    Komentariši

Komentiraj

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.