Medresa “Mehmed Fatih” iz Podgorice ispratila drugu generaciju maturanata

medresa-mehmed-fatih-iz-podgorice-ispratila-drugu-generaciju-maturanataPodgorica – Jedina medresa u Crnoj Gori, podgorička medresa “Mehmed Fatih”, otvorena 2008. godine nakon ponovne izgradnje uz podršku Turske agencije za koordinaciju i međunarodno saradnju (TIKA) i Islamske razvojne banke, ispratila je drugu generaciju maturanata.
Svečanoj akademiji ispraćaja druge generacije, koja broji 26 maturanata “Mehmed Fatih” medrese u podgoričkom Kulturno-informativnom centru “Budo Tomović” prisustvovali su dopremijer Crne Gore Rafet Husović, ministar u Vladi Crne Gore Suad Numanović, popredsjednik Skupštine CG Suljo Mustafić, reis Islamske zajednice u Crnoj Gori Rifat Fejzić, direktor Odjela za kadrovska pitanja TIKA-e Gokcen Kalkan, direktor TIKA-e za Crnu Goru Birol Cetin, direktor Gazi Husrev-begove medrese iz Sarajeva Zijad Ljevaković, predstavnik Islamske razvojne banke Muhammed Ahmed Salem, predstavnici diplomatskog kora, roditelji maturanata i druge zvanice.
Direktor Odjela za kadrovska pitanja TIKA-e Gokcen Kalkan, uručio je maturantima poklone koje im je posredstvom TIKA-e poslao premijer Turske Recep Tayyip Erdogan. Kalkan je maturantima uručio tablet računare i primjerke Kur'ana.
Reis Islamske zajednice u Crnoj Gori Rifat Fejzić istakao je kako u posljednje dvije godine u Crnoj Gori ima više svršenika medrese nego što ih je bilo od Drugog svjetskog rata do danas.

Reis Fejzić prilikom obraćanja na svečanoj akademiji maturanata
Reis Fejzić prilikom obraćanja na svečanoj akademiji maturanata
„Nekada je jedno dijete iz Crne Gore završavalo medresu, nekada dvoje, a nekada nijedno godišnje. Mi sada imamo učenika sa onom prvom prethodnom generacijom od 38 i ovih sada u medresi, više nego onih što su završili medresu iz Crne Gore od Drugog svjetskog rata pa do danas“, istakao je Fejzić, poručivši maturantima da uvijek poštuju i vole sve ljude.
„Ne znam kako je u drugim školama, ali mi djecu prije svega učimo da vole ljude, da dijele ovo parče Božije zemlje zajedno sa svima onima koji žive ovdje, jer ovdje ima mjesta za sve“, poručio je.
Kako je rekao, Islamska zajednica u Crnoj Gori javno iznese sve ono za šta smatra da je po nju štetno.
„Mi kao zajednica imamo neki srednji put, sve ono što smatramo da je štetno i nije dobro za nas, mi to javno kažemo, ali smo spremni i da pohvalimo sve ono što je dobro i što se dobro čini ovdje kod nas u državi. Mi ne ratujemo sa državom, nemamo potrebe za tim, ali nijesmo uvijek ti koji na svaku aminuju, nego znamo da kažemo svoj stav i da se čuje naš glas“, pojasnio je Fejzić.
On je u izjavi za agenciju Anadolija nakon svečane akademije kazao da se u medresi stvaraju nove generacije muslimana bez kompleksa u vezi sa njihovom vjerom. On je naglasio snažne veze Turske i ovdašnjih muslimana.
Direktor Medrese Rahman ef. Kačar prilikom obraćanja na svečanosti
Direktor Medrese Rahman ef. Kačar prilikom obraćanja na svečanosti
U svom obraćanju, direktor medrese “Mehmed Fatih” Rahman ef. Kačar je, nakon pozdravne riječi i dobrodošlice, između ostalog rekao:
“Poštovani prijatelji, naša medresa počela je sa radom 2008. godine tako da se mi ne možemo hvaliti dugogodišnjom tradicijom postojanja naše medrese, ali se možemo pohvaliti time da smo otvaranjem medrese Mehmed Fatih nastavili put gdje su stale medrese poput čuvene Sadri Esbek Osman-pašine medrese u Pljevljima. Otvaranjem medrese prekinut je peroid od stotinu godina nepostojanja medresa u Crnoj Gori. Isto tako se možemo pohvaliti našom iskrenom odlučnošću da radimo predano postavljajući čvrste temelje našoj budućnosti. Naš odgovoran i profesionalan odnos prema emanetu prenošenja znanja i odgoja na naše učenike, garant je da će medresa u dogledno vrijeme zasijati punim njenim sjajem. Njeno svjetlo dopiraće da svakog poštenog i čestitog čovjeka. Njene plodove najprije će kušati oni koji su se školovali u medresi, zatim njihove porodice, Islamska zajednica i na kraju društvo u cjelini.” Na svecanosti je direktor medresa uručio priznanje učenika generacije Samiru Aljosevicu.
reis rafet gokcenDirektor Odjela za kadrovska pitanja TIKA-e Gokcen Kalkan prenio je pozdrave turskog premijera Erdogana i predsjednika TIKA-e Serdara Cama.
On je, podsjećajući da je 2007. i 2008 godine obnašao dužnost koordinatora TIKA-e za Crnu Goru, rekao kako “današnji dan ima dvostruku emotivnu vrijednost”. Prvo, jer je posmatrao ponovnu izgradnju medrese u Podgorici i drugo, jer je institucija koju je predstavljao dala doprinos tom projektu.
“I ja sam svršenik ovakve škole. Nadam se da će maturanti medrese biti od velike koristi svojoj okolini ubuduće”, rekao je Kalkan izražavajući zadovoljstvo što je medresa, utemeljena prije 500 godina ponovo u funkciji.
-Prizanje Izetbegoviću-
Fejzić je uručio zahvalnice ličnostima i institucijama zaslužnim za realizaciju projekta gradnje medrese. On je, između ostalih, zahvalnicu uručio direktoru TIKA-e za Crnu Goru Birolu Cetinu i direktoru za kadrovska pitanja te agencije Gokcenu Kalkanu.
Posebno priznanje odano je članu Predsjedništva Bosne i Hercegovine Bakiru Izetbegoviću, rekavši kako je Izetbegović pomogao biblioteku medrese.
Zahvalnicu u Izetbegovićevo ime primio je ambasador BiH u Crnoj Gori Izmir Talić. Pored njih zahvalnice su upućene Ahmetu Ahmatovicu, Kemalu Pepicu, Musi Selimanjinu, te ambasadoru Turske Mehmetu Taniliru i potpredsjednika u Vladi Crne Gore Rafetu Husovicu.
Medresa u Podgorici je prestala s radom 1912. godine, a tačno poslije 100 godina, 2012. godine, ispraćeni su prvi maturanti novoosnovane medrese. Gradnja medrese u Podgorici započeta je 2003. godine, a završena 2008, kada je ova školska ustanova i počela da radi.
Maturanti druge generacije Mehmed Fatih u Podgorici
Maturanti druge generacije Mehmed Fatih u Podgorici

Prisutni prate svečanu akademiju
Prisutni prate svečanu akademiju

Više na: http://www.trtbosanski.com/bs/news/detail/region/2/medresa-mehmed-fatih-iz-podgorice-ispratila-drugu-generaciju-maturanata/20030

Komentiraj

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.