Džemo ef. Redžematović gostovao u emisiji “Šansa za sve” na COOL radiju

Emisija “Šansa za sve” na COOL radiju
Emisija “Šansa za sve” na COOL radiju

Podgorica – Jutros je na Srpskom Cool radiju u emisiji “Šansa za sve” koju vodi Nebojša Miranović gostovao glavni imam u Podgorici, Džemo ef. Redžematović. U emisiji koja je trajala četrdesetak minuta, bilo je govora o potrebi vjere savremenom čovjeku, kao i o islamskom tretmanu lica sa invaliditetom. Isto tako urednika emisije je interesovalo kakve su posljedice mladog čovjeka koji svoj život svodi na čisto materijalnu dimenziju, te da li Islamska zajednica ima u svojim institucijama upošljena lica sa stepenom invaliditeta.

Efendija Redžematović se, govoreći o islamskom stavu naspram takvih osoba, osvrnuo na primjer ashaba Abdullaha ibn Maktuma koji je bio slijep, ali koji je bio aktivan član društva rane muslimanske zajednice,te koji je insistirao da bude jednak sa ostalim članovima u raspodjeli aktivnosti. Vrlo je bitno, kako je istakao, da se osobe invaliditeta sami nametnu društvu i na taj način integrišu, te da prevaziđu osjećaj manje vrijednosti. Kao što je, isto tako, bitno da društvo prihvati osobe sa nekom vrstom i stepenom invaliditeta bez pukog sažaljevanja nego prihvatanja i davanja jednakih šansi za sve njih.

Pored toga, kao primjer je naveo, kako bi se džuma-namaz mogla omogućiti gluhonijemim osobama tako što bi se aktivirala osoba koja zna gestovni jezik, kao što je slučaj sa džamijama u Egiptu. Udruženje Paraplegičara Crne Gore još od 2005. godine uređuje i vodi pomenutu emisiju prvo na radiju “Free Montenegro”, zatim na radiju “Cool”, a sad na srpskom radiju “Cool”.

1 komentar na “Džemo ef. Redžematović gostovao u emisiji “Šansa za sve” na COOL radiju”

Komentiraj

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.