Gimnazijalci iz Rožaja u posjeti Univerzitetu “Burdž” u Sarajevu

Gosti iz Rožaja posjetili i Begovu džamiju u Sarajevu
Gosti iz Rožaja posjetili i Begovu džamiju u Sarajevu
Rožaje – Odbor Islamske zajednice Rožaje u saradnji sa Univerzitetom Burdž iz Sarajeva organizovali su dvodnevnu ekskurziju srednjoskolaca Rozajske gimnazije u glavnom gradu Bosne i Hercegovine. Na ovu ekskurziju pošla su dvadeset i dva srednjoškolca. U Sarajevu su, pored zijareta, šetnje i obilaska znamenitih mjesta glavnog grada, gimnazijalci imali priliku da se upoznaju sa radom Univerziteta “Burdž”. Ovaj Univerzitet, zajedno sa svojim ustanovama i domovima, zablistao je u najljepšem svjetlu pred njihovim očima i mnogima nadahnuo planove oko budućeg školovanja, jer čak i oni koji nisu imali u planu studirati u Bosni i Hercegovini, vidjevši uslove, ambijent i kvalitet ovog prestižnog Univerziteta, sada uveliko razmišljaju o školovanju na ovom Univerzitetu.
Čari Sarajeva nisu mogle da ostave nikoga ravnodušnim, a posebno one koji po prvi put dolaze u ovaj biser Balkana, simbol multikulture i multietničnosti.
Vesela lica ovih mladih i ambicioznih mladića, pred kojima se život tek prostire, nisu mogli a da ne ostave trag na sve koje su sa njima došli u susret, koje su sreli i sa njima bezbrižnost podijelili. Smijeh, druženje, zajednički namazi, obilasci, fotografisanje, avanture puta, sve je to dovoljan razlog da ovaj put ostane u sjećanju još dugo, kako organizatorima ovog druženje i obilazka, ali i našim srednjoškolcima, bila je zajednička konstatacija na kraju.
Svega ovoga ne bi bilo da nije bilo volje u Odboru Islamske zajednice da organizira i realizuje ovaj projekat. Podjednako su zaslužni mnogi, a ako trebamo nekoga izdvojit to su: ef. Rejhan Hot, ef. Amer Dautović, ali i Amor Hasić, koji inače koordinira na poslovima obrazovanja između Crne Gora i Turske. Inače, spomenuti su bili i sami na ovoj kulturnoj, možemo slobodno reći i duhovnoj ekspediciji do Sarajeva. Svakako posebnu zahvalnost izražavamo i Harisu Dedeiću, studentu iz Rožaja, koji nam je cijelo vrijeme boravka u Sarajevu bio na usluzi. Moleći Gospodara, i zahvaljujući se Njemu što nam je omogućio da nešto ovakvog karaktera organizujemo i realizujemo, možemo samo u poželjeti i dovu činiti da se ovakvi izleti i druženja i u buduće nastave.

A. Dautović

Komentiraj

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.