Bajramska hutba reisa Rifata ef. Fejzića

Bismillahi-rrahmani-rrahim,

فَاسْتَقِمْ كَمَا أُمِرْتَ وَمَنْ تَابَ مَعَكَ وَلَا تَطْغَوْاۚ إِنَّهُ بِمَا تَعْمَلُونَ بَصِيرٌ

“Ti idi pravim putem, kao što ti je naređeno, i neka tako postupe i vjernici koji su uz tebe, i obijesni ne budite, jer On dobro vidi ono što radite.” (Kur'an)

Draga braćo i sestre,
Ispraćamo mjesec Ramazana koji smo proveli u postu i predanosti Stvoritelju. Njegove blagodati uživali smo u džamijama i domovima, u miru i slobodi. Radost iftara dijelili smo s ukućanima, prijateljima i komšijama.
Istarajnost na duhovnoj i tjelesnoj samokontroli, strogost prema sebi a blagost prema drugima, osvijetlila nam je horizont u kojem se jasno razlikuje dobro od zla.
Bajram nam dolazi kao praznik radosti i nade da iz ramazana izlazimo bolji i duhovno jači, dostojni Allahove, dž.š., milosti i oprosta. Dolazi nam kao potvrda dostižnosti nagrade nakon pregnuća, kao podsjetnik Allahovog, dž.š., obećanja da će svako od nas „svoj trud pred Gospodarom naći“.
S Bajramom prestaje post od dozvoljenog, ali post od svega nedozvoljenog nastavlja. On je životni izbor muslimana, njegov trajni mir sa Bogom, sobom i ljudima.
Znamo da je Isa, a.s., Allahovom voljom imao više nadnaravnih moći. Bilježi se da je uz Božiju pomoć liječio slijepe i oboljele od zaraznih bolesti. Čak mu je Uzvišeni pomogao da oživi mrtvog čovjeka, ali, ni on neznalicama nije mogao pomoći.
Časni Kur'an snažno kritikuje ljude koji pored vida ne vide i pored sluha ne čuju. Zato, kada vidite da čovjeku ne možete objasniti najjednostavnije stvari, klonite ga se!
Ova pouka nas je pratila minulih mjesec dana posta, kroz riječi našeg Poslanika:
“Post je štit od Vatre, pa ko osvane kao postač, neka tog dana ne bude nepristojan, a ako neko prema njemu bude nepristojan, neka ga ne grdi, već neka samo kaže: ‘Ja postim!”
Mi ćemo i nakon Ramazana nastaviti da se suzdržavamo od besplodnih rasprava, ali se nećemo odreći slobode govora. Kao Zajednica i dalje ćemo doprinositi sekularnom uređenju društva koje uključuje slobodu vjeroispovijesti i jednakost vjerskih zajednica. Hvala Uzvišenom, mi ta prava crpimo iz Ustava i međunarodnih akata, a ne iz milosti ili volje “suverena”.

Dragi vjernici,
Bajram, kao porodični praznik, prilika je za jačanje instituta porodice kao osnove zdravog društva. Kao vjernici, dužni smo da se posvetimo fizičkom i duhovnom odgoju djece i izborimo se sa savremenim izazovima pred kojima se porodica nalazi. Roditeljski autoritet se ne smije zloupotrijebiti niti izostati da bi imali zdravo potomstvo. Ne smijemo dozvoliti da nam pametne tehnologije, umjesto sredstava za razvoj i napredak, postanu kanali širenja govora mržnje i uzroci otuđenja djece. Moramo svi zajedno preduprijediti radikalizaciju društva i razviti jasan stav prema nasilju, pogotovo prema rastućem vršnjačkom nasilju. Trebamo njegovati kulturu nenasilne komunikacije i rješavanja sukoba, kulturu uvažavanja različitosti, interkulturalnosti, inkluzije i svega što nas čini različitima, a ujedno istima. Društvo treba neodložno da ponudi takve modele ponašanja.
Ono što posebno sužava perspektivu jednog društva jeste pojava zločina iz mržnje, koji su uvjek zasnovani na predrasudama po vjerskoj, nacionalnoj ili drugoj pripadnosti, odnosno nepripadnosti, identitetu, ili po pripadnosti ranjivim grupama. Sistem ih neodložno treba prepoznati i kvalifikovati kao takve, jer su posledice ovih zločina mnogo veće i u potpunosti urušavaju ideal jednakosti u društvu.
U jednom hadisu se kaže da je naš Vjerovjesnik prenio riječi Stvoritelja:
„O Moji robovi, Ja Sam Sebi nasilje zabranio, a zabranio Sam ga i među vama, pa nemojte ga međusobno činiti…“
Pa, ako je Allah Sebi nasilje zabranio, ko smo mi da ga na zemlji činimo!
Islam nas uči da su svi ljudi Božija stvorenja. Na Zemlji se smjenjuju ljudi, vlasti i sistemi, a univerzalne vrijednosti traju i oblikuju naš pogled na bolji svijet i vjeru u Ahiret. Živimo u društvu u kojem postoji sloboda izbora vjerovanja ili nevjerovanja. Mi smo, hvala Allahu, izabrali vjerovanje, a u vjeri nema prisile.

Braćo i sestre,
Naša je obaveza da podstičemo glas razuma, da se borimo i vjerujemo u svijet koji neće pokleknuti pred ozbiljnim civilizacijskim izazovima. Tradicija suživota u našoj zemlji i u ovom gradu ohrabruje nas u dostižnost takvog koncepta.
To su poruke i optimizam koji nam donose bajramski dani.
Neka ovaj Bajram bude praznik pobjede trajnih vrijednosti nad trenutkom prolaznosti, pobjede mira nad nasiljem, solidarnosti nad pohlepom, pravde nad silom.
Osjetimo punoću života u Bajramu i podijelimo prazničnu radost i nadu sa svim ljudima.
Moleći Allaha, dž.š., da nam primi post, svim muslimankama i muslimanima u zemlji i dijaspori čestitam Ramazanski bajram!

Bajram šerif mubarek olsun!
Gezuar fitr Bajramin!
Reis Rifat ef. Fejzić

Komentiraj

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.