Obilježen rođendan poslanika Muhammeda, s.a.v.s. u Podgorici

Podgorica U svim džamijama širom Crne Gore večeras je proučen mevlud u čast obilježavanja dana rođenja posljednjeg Allahovog poslanika Muhammeda s.a.v.s.

Ismail ef. Fikir uči ašere
Ismail ef. Fikir uči ašere
Odbor Islamske zajednice Podgorica je priredio prigodan program svojim džematlijama na kojem se govorilo o rođenju, životu i misiji Muhameda s.a.v.s. Glavni podgorički imam Džemo ef. Redžematović je kazao da je poslanik Muhammed s.a.v.s., svjetiljka koja je upućena cijelom svijetu kao uputa za Pravi put. Džamijski hor „Mi'radž“ je proučio nekoliko ilahija i kasida. Džematu se nakon toga prigodnim vazom obratio imam Osmanagića džamije Ismail ef. Dacić kao i imam Ismail ef. Fikir koji je na početku proučio ašere. Večerašnjim programom otpočeo je i ciklus islamskih predavanja u podgoričkoj Starodoganjskoj džamiji.Predavanja će biti jednom sedmično. Program obuhvata islamsko predavanje, učenje sura kao i kurs arapskog i engleskog jezika.
Imami Starodoganjske i Osmanagica dzamije sa džematskim horom Mi'radž
Imami Starodoganjske i Osmanagica dzamije sa džematskim horom Mi'radž

Poslanik Muhammed, a.s., je rođen 12. rebi-ul-evvela po hidžretskom kalendaru. Muhammed, a. s., je rođen u ponedjeljak, u zoru, 20. aprila 571. godine po gregorijanskom kalandaru, što odgovara 12. rebi-ul-evvelu islamskog kalendara. Abdullah, otac Muhammeda, a.s., je umro dok je on još bio u utrobi majke Amine, a majka mu je preminula kada je napunio šest godina. Prve četiri godine Muhammed, a.s., provodi u plemenu Benu Sa'd kod dojilje Halime, koja je ujedno njegova druga majka, majka po mlijeku. Nakon Aminine smrti, brigu o njemu preuzima djed Abdu-l-Mutalib, koji nakon dvije godine, također, umire, da bi ga preuzeo njegov amidža Ebu Talib, kod kojeg živi sve do ženidbe.

Članica hora Mi'radž izvodi ilahiju
Članica hora Mi'radž izvodi ilahiju

izvor: AA

Komentiraj

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.