Oskrnavljeno turbe na Pobrežju

Podgorica – Ponovo je u samom centru oskrnavljeno turbe na bivšem muslimanskom groblju “Pobrežje” Podgorice na kojem se nalazi i spomenik posvećen svim civilnim žrtvama ratova na prostoru bivše Jugoslavije. Uprkos svim naporima nadležnih, vandali ne odustaju, pa iz Glavnog grada najavljuju strože kazne za počinioce, a razmišljaju i o postavljanju kamera, ili angažovanju stražara. Vandali su ispisali šovinističke poruke protiv muslimana i nacrtali krst sa četiri ocila.

Ovaj spomenik koji se nalazi u Podgoričkom kvartu Pobrežje, sada je postao meta vandalizma. Priča o parku na kojem se nalazi ovaj spomenik ima svoju prošlost.

Nekadašnje muslimansko groblje na Pobrežju.

„Znate da je ovo bilo muslimansko groblje do kraja devedesetih godina. Na ovom mjestu sahranjivali su se podgorički muslimani još od vremena kada je muslimansko, nizamsko, groblje koje se nalazilo preko Morače, po naredbi kralja Nikole prebačeno na lokaciji Pobrežje. Krajem prošlog stoljeća ono je devastirano i pretvoreno u park a sada je prepušteno samom sebi bez brige države i nadležnih organa. Ovo mjesto može biti kulturološki i turistički valorizovano na način što će se postaviti lapidarijum, odnosno, spomenik na otvorenom. Smatramo da predmetni nišani imaju istorijsku, kulturološku i umjetničku vrijednost. Mi smo još 2017. godine predali nadležnim organima sugestije na DUP “Pobrežje zona D i E” i izrazili namjeru Islamske zajednice da na predmetnoj lokaciji postavi nekoliko preostalih nišana sa prevodom njihovih epitafa na naš jezik. Do dan danas mi nismo dobili nikakav odgovor od nadležnih institucija. Smatramo da bi ovakav potez umanjio efekte kulturocida koji su lokalne vlasti u Podgorici započele 1974. godine a završili 1998. godine. Oni su bukvalno preorali groblje bez prethodne ekshumacije zemnih ostataka umrlih i bagerima rušili i prenosili nišane na sadašnje groblje na Cijevnoj (Opština Tuzi)

Oskrnavljeni spomenik civilnim žrtvama rata nije ograđen i dostupan je svima. Kao takav laka je meta vandala. Tadašnja vlast je izradila arhitektonsko rješenje parka Pobrežje u obliku krsta, kazao je glavni imam Redžematović.

Centralni park Pobrežje u Podgorici u obliku krsta.

„Ovdje treba stajati jedna info tabla sa natpisom šta je zapravo ovdje bilo i šta se danas nalazi, koji su to kulturno-istorijski sadržaji. Kao što vidite ovdje je i spomenik svim žrtvama, civilima, rata od 1990. do 2000. godine i na taj način bi se moglo zaštititi i upoznati javnost sa sadržajima ovog mjesta“, kazao je Imam Redžematović.

U gradskoj upravi upoznati su sa ovim slučajem.

„Sekretarijat za kulturu glavnog grada je obaviješten da je oskrnavljen spomenik civilnim žrtvama rata koji se nalazi na Pobrežju. Odmah su preduzete potrebne mjere aktivnosti, a u koordinaciji sa Javnom ustanovom Muzeji i galerije Podgorice sadržaj kojim je narušen izgled spomenika biće uklonjen. Firma koja je specijalizovana za tu vrstu posla već je obišla teren. Kako do ovakvih stvari ubuduće ne bi dolazilo, potrebno je u prvom redu povećati kazne za počinioce takvih djela, angažovati stražarske službe ili postaviti video nadzor“, navodi se u reagovanju.

Ko su zapravo ljudi imenom i prezimenom koji čine ovakva nedela? Za sada je pitanje bez odgovora.“

Šovinistički natpisi na turbetu – Pobrežje

“Sabor zabrinjavaju postupci nadležnih organa na području SR Crne Gore, gdje se nekim kulturno istorijskim spomenicima, vlasništvo Islamske zajednice ne posvjećuje skoro nikakva pažnja đto može kao drastičan primjer poslužiti Osmanagića džamija u Titogradu, oduzimanje džamije u Starom gradu u Ulcinju i njena upotreba u druge svrhe bez znanja i saglasnosti Islamske zajednice.

Naročito zabrinjava stanje muslimanskih grobalja u Titogradu, gdje su na velikom muslimanskom groblju polomljeni mnogobrojni nišani, među kojiima se nalaze vrlo rijetki spomenici koje je trebalo, da je bilo svijesti, sačuvati kao spomeniike kulture. Sa velikom žalošću Sabor konstatuje da se preko ovog velikog muslimanskog groblja nalaze staze u više pravaca a da se kosti pokopanih, među kojima ima vrlo zaslužni ljudi, nisu iskopale i prenijele na novo groblje. Nadležni organi Islamske zajednice u SR Crnoj Gori zajedno sa Reisu-l-ulemom i rahmetli drom Kamarićem nekoliko puta su lično poduzimali potrebne mjere kod nadležnih organa, ali do danas bez uspjeha. (str.161. Glasnik 3-4 za 1974. godinu). Uzimanje velikog muslimanskog groblja, u Pobrežju, (Titograd) od strane Skupštine opštine za prekopavanje, a bez pitanja i saglasnosti sa Odborom Islamske zajednice u Titogradu; (str. 83. Glasnik 1-2 za 1974. godinu).”

Komentiraj

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.