Kurban-bajramska hutba reisa Rifata ef. Fejzića

Cijenjeni  vjernici,

Kurbanski bajram je tačka susreta hadža,  kurbanske žrtve, arefatske dove, udijeljene sadake, međuljudske pažnje i poštovanja. Pozivu našeg praoca božijeg poslanika Ibrahima, a.s., odazvali su se milioni muslimana širom svijeta, otišli su na najsvjetlije putovanje života, dobili počasni naziv “Gosti milostivog Allaha”. Još više muslimana će se odazvati tradiciji Ibrahima, a.s., i u danima Kurban bajrama žrtvovaće svoje kurbane, znajući da Allah u njihovoj žrtvi traži iskrenost prije formalnosti ibadeta. Allah u toj žrtvi traži bogobojaznost. Zato je Kurban-bajram trenutak najveće kolektivne samosvijesti muslimana svijeta.  Kur’an nas uči da naše danas bude nauk za sjutra. A obzirom da je danas naš najveći praznik, poslušajmo šta Allah Uzvišeni poručuje za pouku:

يَاأَيُّهَا الَّذِينَ آمَنُوا اتَّقُوا اللَّهَ وَلْتَنْظُرْ نَفْسٌ مَا قَدَّمَتْ لِغَدٍ وَاتَّقُوا اللَّهَ إِنَّ اللَّهَ خَبِيرٌ بِمَا تَعْمَلُونَ

“O vjernici, Allaha se bojte, i neka svaki čovjek gleda šta je za sutra pripremio i Allaha se bojte jer On dobro zna šta radite”.            (Hašr, 18)

Ibn Mehran je govoreći o bogobojaznima rekao: “Allahov rob neće biti od bogobojaznih, sve dok svoja djela ne bude obračunavao žešće nego što dva poslovna čovjeka obračunavaju jedan drugog nakon obavljenog posla”.

Kao što znate, obredi hadža i prinošenja kurbanske žrtve vežu se za Ibrahima, a.s., i postoje više hiljada godina.  Zbog toga se i prisjećamo u ovom mubarek danu njegove misije i upute sa kojom je došao svijetu.

Kako se bilježi od Ebu Zerra, r.a., u suhufima – stranicama – koje su bile objavljene Ibrahimu, a.s., stajalo je i sledeće: „Pametan će tražiti tri stvari: Rad za život na ovom svijetu, rad na pripremi za svijet budući, i uživanje u onome što nije zabranjeno“. 

Ove tri stvari koje su, prema ovoj predaji bile objavljene našem praocu Ibrahimu, a.s., suština su vjerničkog života na ovom svijetu. Islam ne zabranjuje trud da vjernik sebi obezbijedi pristojan i ugodan ovosvjetski život, ako to čini na dozvoljen i pošten način. Istovremeno će se pripremati za vječni život vjerujući, i trošeći energiju na tom putu, uživat će u stvarima koje je Allah dozvolio. Neće graditi sreću na tuđoj nesreći,  napredak na tuđoj propasti, pobjede na tuđim porazima. Kako je rečeno, onaj ko gradi zidove oko sebe, želeći da spriječi nesreću da dopre do njega, neka zna da će isti ti zidovi spriječiti i sreću da ga pronađe. Zato je Kurban-bajram praznik otvorenosti, zajedništva i dijeljenja vjerničke sreće sa svima, i u ovim danima nema mjesta izolovanju i međusobnoj odbojnosti.  Čuvanje dini-islama, plemenite vjere muslimana nije obaveza samo pojedinaca. Ona živi u kolektivnom duhu vrijednosti,  čestitosti, morala, pobožnosti i dobrote njenih pripadnika. Zato, i namaz i post, i zekat i hadž, moramo čuvati i baštiniti svi zajedno,  jer je time Allah zadužio zajednicu kao i pojedinca.

Kao što je bajram praznik i radost svih muslimana, on je jednako šansa za novi početak svih njih. Ovo je prilika da među rodbinom, prijateljima, poznanicima, komšijama, padnu barijere nerazumijevanja, nepodnošljivosti, nekorektnosti. Time ovaj praznik dobija na svojoj punoj vrijednosti.

Draga braćo, novi početak može krenuti od lijepe riječi koju uputimo jedni drugima. Jer, riječju „Budi!, i ono bi“, nastao je svijet. Od lijepe riječi može krenuti i naš međuljudski i međuvjernički napredak.

Muhammed, s.a.v.s., je rekao: „Lijepa riječ je sadaka“.

Ulazeći u bajramsku radost, prinoseći žrtvu radi Allahova zadovoljstva, pomažući drugima, imajmo na umu:

  • Laž nikada ne smije zauzeti mjesto istine kod vjernika, ma koliko mu privlačnije izgledala.
  • Nepravda se ne smije smjestiti u ruke vjernika umjesto pravde.
  • Vjernici koji žrtvuju kurban, moraju biti spremni da žrtvuju svoju sujetu, sebičnost, lažni ponos koji ih međusobno udaljava. Žrtva je oslobađanje od tereta grijeha, lošeg ophođenja.

Molimo Allaha Uzvišenog da primi hadž našim hadžijama, grijehe im oprosti i dozvoli da se bezbjedno vrate svojim domovima.

Molimo Allaha, dž.š., da naše žrtve, naše ibadete i dobra djela primi, grijehe nam oprosti.

Neka Allah, dž.š., spusti mir na sve napaćene ljude, neka svako nađe svoj kutak mira i sreće.

U svoje lično ime, u ime Islamske zajednice u Crnoj Gori, svim vjernicima u zemlji i dijaspori želim srdačno: Bajram šerif mubarek olsun!

 

Komentiraj

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.