Kurban-bajramska hutba reisa Rifata ef. Fejzića

Bajramska hutba - Bijelo Polje
Bajramska hutba - Bijelo Polje

Bijelo Polje – Poštovana braćo u vjeri,

Istinska veličina i stvarna zahvalnost pripadaju samo Allahu. Veličinu milosti njegove riječi nemogu izreći, i kao ograničena stvorenja Njegova, nismo u stanju izreći zahvalnost na bezgraničnoj dobroti Njegovoj. Neka je salavat i selam, vječiti mir i blagoslov na Allahovog miljenika Muhammeda, porodicu njegovu i ashabe odabrane.

Braćo u vjeri,

Bajram u čije okrilje zakoračismo ovim mubarek jutrom, radost je nad radostima.  Nemoguće je u duši ne osjetiti eho tekbira, koji se ovoga jutra prostiru s mašrika na magrib (s istoka na zapad), širinom i dužinom ovog prostranog Dunjaluka (svijeta).

Da je ovo jutro radosti, potvrđuje nam naredba Uzvišenog Allaha:

قُلْ بِفَضْلِ اللَّهِ وَبِرَحْمَتِهِ فَبِذَٰلِكَ فَلْيَفْرَحُوا هُوَ خَيْرٌ مِمَّا يَجْمَعُونَ

„Reci, neka se zato Allahovoj blagodati i milosti raduju, to je bolje od onoga što gomilaju.“

Ovaj ajet pred nas ostavlja prave razloge radosti, i oni su danas najsnažniji razlozi našeg bajramovanja. Allahove blagodati, od kojih je najveća to što nas je pravom putu uputio i dobročinstvo nam naredio. Milost Uzvišenog Allaha spada u najveće razloge ovosvjetske sreće.  Biti svjestan Allahovih neprolaznih blagodati, i njegove nenadmašive milosti, korisnije je od prolaznih dobara koja čovjek gomila na ovom svijetu. Jer,

Cijenjena braćo,

Ibadeti kojima nas Allah duži, nisu dobrobit za Njega uzvišenog. On opstoji i bez naših namaza, i posta, bez hadždža kojeg milioni danas okončavaju.  On nema potrebu za našim žrtvama i kurbanima koje u njegovo ime prinosimo. On nam je to jasno stavio do znanja svojim mudrim riječima: „Allahu neće doprijeti njihova krv niti njihovo meso, već će do Njega doprijeti vaša bogobojaznost“.

Sve što nam je naredio, naredio je radi nas, sve što nam je zabranio, zabranio je iz milosti prema nama i radi našeg dobra.

Između blagodati naredbi njegovih, i milosti njegovih zabrana, prostran je put dozvoljenih stvari,  kojim vjernik korača putem pokornosti Allahu.

Jedan alim (učenjak) je upitan: „Kako da se čovjek najbolje sjeća Allaha i pominje ga?“ Odgovorio je: „Pokornost Njemu najbolje je sjećanje i najbolji zikr, jer, ako grijehe činiš, neće ti od koristi biti  da ga hiljadama puta pominješ i danonoćno Kur'an učiš“.

Čovjek svjestan Allaha, ko ga se po savjetu ovog alima sjeća, ne može biti nesvjestan svojih dužnosti prema ljudima. Kurban bajram nas žrtvom uči, da imamo hakk (pravo) jedni prema drugima.

–          Siromašni imaju hakk kod imućnih,
–          Gladni kod sitih,
–          Neupućeni kod učenih,
–          Ugroženi kod sigurnih.

A sigurnost i mir je hakk kojeg dugujemo svi svakom.

Onaj od koga nije sigurno njegovo okruženje, nemože se nadati da siguran bude od Allahove kazne. Nasilje je sa islamom nespojivo. Islam se sa nasiljem ne slaže ni u imenu, jer islam znači mir. Ne slaže se sa njim ni u učenju, jer Kur’an veli da „Doista Allah ne voli nasilnike“. I konačno, nasilje je strano muslimanskoj tradiciji, a to oni koji žive sa muslimanima u ovoj zemlji dobro znaju.  Posebno me raduje što ove riječi mogu da kažem sa ovog mubarek mjesta, u ovom gradu koji je uvijek prepoznat po međusobnom uvažavanju pripadnika različitih vjera.

Poštovana braćo vjernici, pored ove, jedine gradske džamije, Bijelo Polje su krasile još Hadžidanušina džamija, Haznadar Mehmed-agina džamija i Hadžihanumina džamija koje su na žalost doživjele bolnu sudbinu nestanka, kao i mnoge džamije širom Crne Gore.

Cijenjeni džematlije, Vi koji  u ovom hladnom jesenjem jutru klanjate sabah i bajram vani, u haremu ove džamije, i ne samo jutros, već svakog petka zaslužujete naše izvinjenje i halaluk, jer smo mi u obavezi i pred Bogom i pred ljudima da vam obezbijedimo dostojan prostor za vršenje vjerskih obreda.  To je vaš hakk (pravo). Međutim, kao što maloprije rekoh, ubijeđen sam da multietnička Crna Gora i multietničko Bijelo Polje će uvažiti ovu činjenicu, a naša obaveza je da budemo i nastavimo biti ono što tradicijom do sada jesmo – promoteri mira, suživota i tolerancije.

Molimo Allaha Uzvišenog,
Da žrtva bude nagrada,
Da nam dobra djela budu ogledalo vjere naše,
Da nam duše u pokornosti Njemu nađu zadovoljstvo!

Svim pripadnicima Islamske zajednice u ovom gradu, u Crnoj Gori i dijaspori,
U  svoje lično ime, i u ime Islamske zajednice u Crnoj Gori,
Srdačno želim: Bajram šerif Mubarek olsun!

Reis Islamske zajednice u Crnoj Gori
Rifat ef. Fejzić

Komentiraj

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.