Hutba o Medresi

Medresa u Podgorici
Medresa u Podgorici

(قُلْ هَلْ يَسْتَوِي الَّذِينَ يَعْلَمُونَ وَالَّذِينَ لَا يَعْلَمُونَ إِنَّمَا يَتَذَكَّرُ أُوْلُوا الْأَلْبَابِ ) “Reci, – jesu li isti oni koji znaju i oni koji ne znaju?- Doista pouku uzimaju samo oni koji su razumom obdareni”.

(إِنَّمَا يَخْشَى اللَّهَ مِنْ عِبَادِهِ الْعُلَمَاء إِنَّ اللَّهَ عَزِيزٌ غَفُورٌ) ” Doista se Allaha najviše od robova njegovih boje učeni”.

Poštovana braćo,

U svjetlu ovih časnih kur’anskih ajeta, vidimo da nema upute bez znanja. Ajeti nam također sugerišu da – znanje koje ne proizvodi bogobojaznost nije znanje.

Islam je od svog postanka do dana današnjeg vodio brigu o gradnji sadžida prije mesadžida, o podizanju karaktera prije podizanja zidova i stubova. Posmatrač historijskog slijeda Poslanikove, s.a.v.s., časne misije, vidjet će da je gradnja karaktera, ličnosti sadžida u mekkanskom period trajala 13 godina. Ti su ljudi učili da grade svoj karakter, obrazovali su se u vjeri. U prvih 13 godina islamske misije, muslimani nisu gradili džamije, škole, sveučilišta. Gradili su karakter kod ljudi, obrazovali su se i neprekidno učili na svakom koraku. Jednom riječju, misija je u Mekkanskom period bila – izgraditi ljude koji će graditi džamije, škole, univerzitete, podizati kulturu i civilizaciju jedine savršene i potpune vjere.

Dolaskom u Medinu, prvo što je Muhammed, s.a.v.s., uradio bilo je građenje džamije. Džamije koja je prva škola, prva kuća ibadeta, prvi centar u kom su se obrazovale i učile prve generacije muslimana.

Muslimani Crne Gore, odlaskom Osmanskog hilafeta sa ovih prostora, zapadaju u težak, uslovno rečeno “Mekkanski period”, period mraka i borbe protiv gradnje i obrazovanja zdravog, islamskog karaktera kod naših vjernika. Taj period je započet gašenjem medresa, i potrajao je pune 93 godine. Naš mekkanski period je jako dugo trajao, ali krajem ovog perioda, sazrijevala je volja muslimana da izgrade svoju kuću obrazovanja, svoje zdanje znanja.

Uz ovu volju muslimana sazrijevala je nasušna potreba da muslimani ovog podneblja imaju svoj generator znanja, koji će pokriti naše potrebe za kvalitetnim vjerskim obrazovanjem.

Svako ko se bavio izučavanjem kur’anskog teksta, neizostavno je primijetio da časna Objava uvijek znanje i uputu naziva svjetlošću, dok neznanje i zabludu naziva mrakom.

Svakom ko se ikada našao u mraku jasno je da i malo svjetla u mnogo mraku mnogo znači. Možda naša medresa u Podgorici, pored brojnih islamskih univerziteta širom islamskog svijeta nije veliko svjetlo, ali svakako u velikom mraku neznanja u kom su muslimani živjeli u proteklom vijeku, jasno i snažno sija.

Poštovana braćo, svjesni smo prilika u kojima živimo. Naša omladina danas, pred svim izazovima koji se pred nju stavljaju, ima šansu da postane jedna od tri kategorije:
فاجر قوي (Fadžirun kawijun) – Moćan griješnik
عاجز تقي ( Adžizun tekijjun) – Nemoćan pobožnjak
مؤمن كامل وفي (Mu’minun kamilun vefijjun) – Vjernik potpun i istinoljubiv

Mediji, način života, društveni trendovi, sve to uči našu omladinu da do moći i ugleda u društvu dolaze preko grijeha. Danas omladinu uče kako najviše vrijedi mladić sa najmanje obraza. Najveći rang daju onom sa najviše poroka.

Griješi onaj ko misli da je uloga naše medrese da našu omladinu učini od druge kategorije, da ih učini nemoćnim pobožnjacima, koji će se posvetiti ibadetu i zaboraviti trud na postizanju i ovosvjetskog uspjeha.

Treća kategorija je ono što naša medresa u Podgorici uzima za cilj svoje misije. Gradnja čvrstog, vjerničkog karaktera, u kom je oličenje dobra, istinoljubivosti i postizanja uspjeha na temeljima dobra, ne grijeha.

Jer, svaki uspjeh koji se temelji na grijehu je korak ka propasti, jer je Poslanik, s.a.w.s, rekao: “Doista je Allah ljepota i on prima samo ono što je dobro”.

Poštovana braćo,

Trebamo biti srećni i Allahu zahvalni što smo nakon skoro jednog vijeka dočekali da imamo zdanje koje proizvodi znanje.

Prva, historijska generacija medresanata je uspješno okončala ovu školsku godinu. Medresa će imati uspjeha onoliko koliko je mi doživimo kao svoju. I ove godine, Uprava medrese je raspisala konkurs za prijem novih učenika. Poruka o misiji ove škole jasna je preporuka svima nama kuda trebamo usmjeriti školovanje naše djece.

Medresa će biti onoliko jaka koliko je mi doživimo svojom. Koliko joj poklonimo svog povjerenja toliko ćemo joj pomoći da odgovori svojoj misiji.

Prof. Enis ef. Burdžović

Komentiraj

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.