Bajramska hutba reisa Fejzića

Reis Rifat ef. Fejzić
Reis Rifat ef. Fejzić

Cijenjena braćo u vjeri,

Mubarek mjesec ramazan od kog se jutros opraštamo je poklon i milost Allahova neizmjerna. Poklon kojeg smo dobili bez traženja. Nismo bili dovoljno brižni o sebi, da se sjetimo kako čitave godine griješimo, pa da zamolimo Allaha da nam da vremenski period u kom bi Njegova volja da prašta bila mnogo jača, a naše šanse da se riješimo grijeha veće. Ali On, koji nas i naše slabosti mnogo bolje poznaje i od nas samih, dao nam je mjesec ramazan, da se u njemu oslobodimo tereta grijeha, kojeg naše duše gomilaju tokom godine.

Ovaj poklon kojeg dobismo bez traženja, dokaz je da Allah Uzvišeni mnogo više brine o nama od nas samih! Mjesec kojeg ispraćamo nas je naučio da žrtvujemo svoje ružne navike i porive ka zlu, i da odričući se onog što je inače dozvoljeno, naviknemo odricati se od onog što je zabranjeno.

Mjesec koji se od nas oprašta ovim bajramskim jutrom, nam poručuje – kako smo se znali odricati dozvoljenih stvari u njemu, naviknimo se odricati zabranjenih stvari nakon njega. Iz ove poruke uzmimo pouku da je ostavljanje grijeha jedna od najsnažnijih dova.

Kada su upitali Sufjana, r.a., zašto ne moli Allaha i ne upućuje mu dove, odgovorio je:

ترك الذنوب من أعظم الدعوات

„Ostavljanje grijeha je najsnažnija dova“

Iz ramazana izađimo podučeni da ostavljanjem grijeha otvaramo vrata kabula – primanja naših dova. Dane koji su pred nama živimo u svjetlu zavjeta kojeg ovim mubarek bajramskim danom dajemo sebi:
„Ako hoću da mi Allah usliša molbe i da mi ono što volim, ostaviću ono što On mrzi“.

Ove preporuke osnažimo savjetom našeg voljenog poslanika Muhammeda, s.a.v.s., koji nam je poručio:

إتق المحارم تكن أعبد الناس

„Kloni se zabrana, bićeš najbogobojazniji čovjek.“

Bogobojaznost muslimani ne doživljavaju samo kao puku obavezu da ispune normu i formu. Ako ovo dvoje nemaju suštinu zbog koje postoje, onda su puko gubljenje vremena. Na primjer, namaz nam je propisani učinjen obaveznim. Forma je da ga klanjamo onako kako nam je to naš Poslanik, s.a.v.s., oporučio. Norma je da to bude pet puta dnevno. Dakle, niti možemo sami izmišljati način kako da klanjamo, niti koliko da klanjamo. Ali, suština namaza je, kako nam Kur’an veli, da nas spriječi od činjenja ružnih djela, kroz sjećanje na Allaha. Ako nas naš namaz ne čini boljim ljudima, karakternijim, moralnijim, onda norma i forma nemaju nikakve vrijednosti.

Kao razumni vjernici, moramo shvatiti da sve što nam je propisano u ovoj vjeri, ima svoju suštinu, i sama forma ibadeta i obaveza koje izvršavamo nije sama sebi cilj. Sve što činimo, ima za cilj da nas uzdigne i učini nas boljima.

Zatim veli:

إرض بما قسم الله لك تكن أغني الناس

„Budi zadovoljan onim što ti je Allah propisao, bićeš najbogatiji čovjek.“

Ramazan nas je naučio da bogatstvo nije u čežnji za onim što nemamo, već u zadovoljstvu onim što imamo.

Musliman kada osjeti blagodati koje mu Allah daje, on poželi da u tim blagodatima ne uživa sam. Neraskidivi dio muslimanskog identiteta je da kada mu Allah podari blagodati, on odmah poželi da dariva druge, u znak zahvalnosti svom Gospodaru. Takva vjernička želja će muslimanu na Sudnjem danu činiti hladovinu i sigurnost. Kaže Allahov poslanik Muhammed, .s.a.v.s.:
„Vjerniku će na Sudnjem danu hladovinu praviti njegova sadaka“. Dok drugi na Sudnjem danu budu patili od nesnosne vreline, darežljivi će uživati u hladovini sigurnosti svoje sadake“.

و أحسن إلي جارك تكن مسلما

„Lijepo postupaj prema svom komšiji bićeš musliman“…

Znak raspoznavanja pravog muslimana je ljepota njegovog odnosa prema komšijama, ljudima sa kojima najčešće dolazi u dodir. Nema istinskog islama kod čovjeka koji se trudi uspostaviti bliskost sa Allahom udaljavajući se od ljudi. Zapamtimo, – ne možemo činiti zlo ljudima a očekivati dobro od Allaha!

Draga braćo, neka pouke ovog mubarek ramazana ostanu uz nas, neka dugo žive našim mislima, našim ponašanjem i sveukupnim životom. Budimo svjesni da je islam mnogo više od praznih riječi. Islam je stvarnost, i ako ga doživimo kao stvarnost, bićemo njegovi dosljedni sljedbenici!

Molimo se Bogu Uzvišenom, da očuva slogu naših porodica, zajedništvo naših džemata i jedinstvo svih islamskih vjernika i naše Islamske zajednice, u domovini i dijaspori!

Svim pripadnicima islama u Crnoj Gori i dijaspori i svim islamskim vjernicima širom svijeta u svoje lično ime i u ime Mešihata Islamske zajednice u Crnoj Gori – Bajram Šerif Mubarek Olsun!

Reis Islamske zajednice u Crnoj Gori
Rifat ef. Fejzić

Komentiraj

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.