Ramazan – mjesec oprosta

Ramazan
Ramazan

Hvala Allahu, Gospodaru svih svjetova.
Neka je selam i salavat na Muhammeda Allahovog Poslanika, na njegovuorodicu, na njegove drugove (ashabe) i na sve sljedbenike muslimane.
Nastupio nam je casni mjesec i velicanstven doživljaj. To je mjesec Ramazan u kojem je objavljen Kur'an, kao uputa ljudima, jasan vodic pravom putu. Njegova prva trecina je milost, druga je oprost, a treca je oslobodjenje Allahovih robova od vatre.

Uzvišeni je odlikovao mjesec Ramazan u odnosu na druge mjesece mnogim prednostima. Poslanik, s.a.v.s., kaže: «Mom ummetu (mojim sljedbenicima) dato je pet odlika u Ramazanu, a tako nešto nije dato ni jednom narodu prije mog ummeta:
– Zadah iz usta postaca draži je ugodniji Uzvišenom Allahu od mirisa miska;
-Meleki za postace mog ummeta mole oprost sve dok se ne omrse;
-Allah Uzvišeni, svaki dan ukrašava za njih Džennet i govori: «Još malo, i od mojih robova ce biti otklonjena svaka briga i uznemiravanje i oni ce uci u tebe».
-Onemogucuju se sve šejtanske spletke, pa ne mogu ciniti ono što inace uobicajeno rade; -Bice im oprošteno u zadnjoj noci… Neko upita «Je li to noc Lejletu-l-kadr, o Allahov Poslanice?”, a on odgovori: «Ne, nego kada neki radnik svoj posao do kraja uradi, onda mu se za taj posao isplati naknada i placa.»

VRIJEDNOST POSTA

1. U mjesecu Ramazanu otvaraju se džennetska vrata, a zatvaraju džehennemska, šejtani se vezuju u lance. «Kada dodje Ramazan, otvaraju se džennetska vrata, a zatvaraju džehennemska, a šejtani se vezuju». (Buharija i Muslim).
2. Post štiti vjernika i vjernicu od vatre. Reusulullah, a.s., je rekao: «Post je štit od vatre,
kao što je štit nekoga od vas cuvao u borbi».
3. Jedan dan posta udaljava lice postaca od džehennemske vatre za rastojanje od sedamdeset godina hoda.
4. Nagrada posta ima neprocjenjivu vrijednost.
Kaže Poslanik, a.s.: «Allah kaže: »Sve aktivnosti covjeka su njegove, osim posta, post je Moj i Ja za njega dajem nagradu.» (Prenosi Muslim, Ahmed i Nesai).
5. «U Džennetu ima jedna kapija koja se zove Rejjan. Na sudnjem danu kroz nju ce ulaziti samo postaci i niko više. Kada oni na nju udju, kapija ce se zatvoriti i više niko na nju nece moci uci.» (Buharija i Muslim).
6. Dova postaca se ne odbija, a pogotovo pred iftar. Rekao je Poslanik, a.s.: «Postacu
nece biti odbijena ni jedna dova koju uputi Allahu prilikom iftara.» (prenosi Ebn Madže)
7. U njemu je noc vrjednija od 1000 mjeseci, to je Lejletu-l-kadr. Poslanik, a.s., je rekao: «Ljudi dolazi nam velicanstven mjesec, mjesec pun bereketa, u kojem ima jedna noc vrjednija od 1000 drugih mjeseci».

SMISAO POSTA

Smisao posta se ogleda u višestrukim duhovnim, socijalnim i zdravstvenim koristima:

1. U duhovnom smislu post jaca volju i izdržljivost, uci obuzdavanju i suzbijanju prohtijeva, ulijeva i razvija osjecaj bogobojaznosti. Kaže Uzvišeni Allah: »0 vjernici!
Propisuje vam se post, kao što je propisan onima prije vas, da biste se grijeha klonili». (El-Beqare, 183.)
2. U socijalnom smislu post medju svim pripadnicima Islama ulijeva osjecaj pravednosti i jednakosti. S jedne strane, razvija osjecaj samilosti i težnje za etickim vrijednostima, a s druge strane, društvo cuva u cjelini od svakojakih zala i poroka.
3. U zdravstvenom smislu post procišcava crijeva, jaca želudac, uklanja štetne naslage iz organizma, smanjuje gojaznost i preopterecenost stomaka satom. Poslanik s.a.v.s. je rekao: »Postite, bicete zdravi».

PROPIS RAMAZANSKOG POSTA

Post je propisan druge godine po Hidžri. Ramazanski post je stroga obaveza propisana Kur'anom i sunnetom i idžmaom (jednoglasnim mišljenjem) islamskog ummeta.

RUKNOVI POSTA

1. Nijjet donijeti, tj. Srcem odluciti da se posti, ukoliko se radi o obaveznom postu. Nijjet je potrebno donijeti nocu. prije zore, jer je Allahov Poslanik, a.s. rekao: «Onaj ko ne zanijjeti post nocu, prije zore, taj i nema posta.« (Tirmizi)
2. Imsak tj. ustezanje od jela, pica, spolnog odnosa i svega drugog što kvari post.

ŠTA KVARI POST?

1. Jelo i pice
Onaj ko pokvari post jelom i picem dužan je napostiti te done. Pod ovim se podrazumijeva namjerno jedenje i pijenje. Medjutim ako bi neko jeo ili pio u zaboravu ili greškom, ne mora napostiti. Poslanik, a.s., je rekao: «Ko zaboravi da posti, pa pojede nešto ili se napije vode, neka nastavi sa postom, jer Allah ga je nahranio i napojio».
2. Poslanik, a.s., je rekao:
«Koga nadvlada nagon za povracanjem, nije dužan napostiti, ali ako neko namjerno prouzrokuje povracanje, neka naposti taj dan».
3. Hajz i Nifas
Ako žena dobije menstruaciju ili se porodi, pa makar se to desilo na trenutak prije zalaska sunca, post je pokvaren i nužno ga je napostiti.
4. Namjerno izazivanje izlaska sjemena (ejakulacija).

ŠTA JE POSTACU DOZVOLJENO ?

1. Postacu je dozvoljeno kupanje i rashladjivanje vodom.
2. Podvlacenje surme i upotreba kapi za oci i slicno dozvoljeni su pa makar osjetio ukus u grlu, ali je bolje to odgadjati do uvecer.
3. Poljubac postaca. U hanefijskom mezhebu poljubac je mekruh samo ako izazove strast, ali u svakom slucaju za postaca je bolje ostaviti se toga.
4. Injekcije bez obzira davala se u venu ili negdje drugo, ali da nije hranjive prirode.
5. Puštanje krvi. Postacu je dozvoljeno puštanje krvi, osim ako to utice na fizicko slabljenje postaca. Davanje krvi za laboratorijske analize i slicno je dozvoljeno.
6.Ispiranje usta i nosa. Dozvoljeno je ispiranje usta i nosa ali je mekruh u tome pretjerivati.
7. Stvari od kojih se ne može cuvati, a dozvoljene su kao na primjer: gutanje pljuvacke, prašina koja je na putu, slina itd.
8. Postacu je dozvoljeno da osvane džunup, kao što je dozvoljeno ženi koja je bila u hajzu ili nifasu, pa joj je prestalo krvarenje, da zaposti prije kupanja, a kupanje može odgoditi do iza zore, s tim mora zanijetiti post, a kupanje mora obaviti prije isteka namaskog vremena.

TRAŽENJE NOCI KADRA (NAJVRIJEDNIJE NOCI)

Lejletu-l-kadr bolja je od 1000 mjeseci. Ona se nalazi u zadnjih deset neparnih noci Ramazana. Od Aiše, r.a., se prenosi da je rekla: «Rekla sam – 0 Allahov Poslanice, kada bih znala u kojoj je noci Lejietu-l-kadr, šta bih u njoj cinila? – a on je odgovorio – Reci, Allahu moj, Ti si Onaj koji opraštaš, voliš da opraštaš, pa mi oprosti».
(Buhari i Muslim). Ebu Hurejre, r.a., prenosi da je Vjerovjesnik, a.s., rekao: «Ko posti Ramazan, vjerujuci nadajuci se nagradi, oprošteni su mu (mali) grijesi koje je do tada pocinio». (Muttefequn alejhi).

Braco muslimani i sestre muslimanke, iskoristite mjesec Ramazan, iskreno cineci tevbu Allahu Uzvišenom. Možda am se ova prilika nece drugi put ponoviti. Zaista onaj ko se iskreno ne pokaje u Ramazanu, u mjesecu kada su šejtani okovani
u lance kada ce to uciniiti…?!

Pripremio,
Džemo Redžematović

Komentiraj

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.