Znak podrške: Obilježja sandžačkih gradova na zgradi Medrese “Mehmed Fatih”

Pored podrške sergijom i prikupljanjem pomoći, Mešihat Islamske zajednice u Crnoj Gori istaknuo zastave sandžačkih gradova s ciljem podizanja svijesti o važnosti pomoganja ljudima u virusom pogođenim gradovima.

Nevolja koja je snašla muslimane Sandžaka, a i druge zajedno sa njima, iziskuje našu pomoć pa makar bila i simbolična.
Stoga je Islamska zajednica u Crnoj Gori na čelu sa reisom Rifatom ef. Fejzićem, jučer nakon džuma-namaza organizovala sergiju za pomoć novopazarskoj Opštoj bolnici koja najviše nosi tereta u borbi protiv pandemije COVID-a 19. Večeras će se na fasadi medrese Mehmed Fatih u Podgorici u znaku moralne podrške, empatije i solidarnosti sa narodom Sandžaka, prikazati opštinske zastave, Novoga Pazara, Tutina i Sjenice, dok će prikupljena sredstva biti uplaćena na žiro-račun Opšte bolnice Novi Pazar. Obzirom da ovaj virus ne bira mjesta i žrtve, naš angažman, iako simboličan, podsjeća nas na sentencu iz Kur'ana u kojoj Allah pohvalno govori o Ensarijama koji su pomogli svoju braću muhadžire: – I više vole njima nego sebi, mada im je i samima potrebno. A oni koji se učuvaju lakomosti, oni će, sigurno, uspjeti. (El-Hašr: 9)


U ovom teškom trenutku, Mešihat Islamske zajednice apeluje da se po strani stave sve nesuglasice, razlike i oprečna mišljenja, te da stremljenje ka opštem dobru i očuvanju zdravlja i života bude prioritetni cilj svih građana u Sandžaku, dijaspori i širom svijeta.
Molimo Uzvišenog Allaha da od svih nas podigne bolest, iskušenja i belaje koje nismo u stanju podnijeti, a da preminule od ove zarazne bolesti uzdruži na Ahiretu sa vjerovjesnicima, iskrenima, šehidima i dobrim ljudima, a divna li su oni družina.
Prenosi se od ibn Omera, radijallahu anhuma, da je Allahov Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, rekao: ”Musliman je brat muslimanu, ne čini mu nepravdu i ne ostavlja ga u nevolji. Ko bude na usluzi svom bratu kada bude u potrebi, Allah će njemu pomoći kada bude potreban pomoći, ko bude otklonio brigu bratu, Allah će njemu otkloniti brigu od briga Sudnjeg dana, ko bude prekrio mahanu jednog muslimana, Allah će njemu prekriti mahane na Sudnjem danu”.

Komentiraj

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.