ZAVRŠENA SVEČANA AKADEMIJA IV GENERACIJE MATURANATA MEDRESE

Svečanom akademijom, sinoć je u Podgorici promovisana četvrta generacija maturanata medrese „Mehmed Fatih“. Ove godine, školovanje je završilo 29 učenika muške medrese, a za četiri godine postojanja, školovanje je završilo ukupno 132.

Svečanoj akademiji, u svojstvu domaćina, su prisustvovali reis Islamske zajednice u Crnoj Gori Rifat ef. Fejzić, direktor Medrese Rahman ef. Kačar, a među zvanicama su bili: potpredsjednik Vlade Crne Gore Rafet Husović, ambasador Republike Turske u Crnoj Gori Mehmet Nijazi Tanilir, direktor TIKA-e u Crnoj Gori Mustafa Jazidži, generalni sekretar Islamske zajednice u Crnoj Gori Fuad Čekić, direktor instituta Yunuz Emre Džihan Ozdemir, zaštitnik ljudskih prava i sloboda Šućko Baković, ataše za vjerska pitanja u ambasadi Republike Turske Teufik Yucesoy, predsjednica Opštine Gusinje Anela Čekić, profesori Medrese, roditelji maturanata, imami, predsjednici Obora i mnogi gosti.

Na samom početku ašere je proučio Ismail ef. Husić, čime je otvorio svečanu akademiju. Zatim je hor medrese „Mehmed Fatih“ proučio nekoliko ilahija, i svojim glasovima uljepšao akademiju.

Obratio se direktor Medrese Rahman ef. Kačar gdje je istakao da je Islamska zajednica u Crnoj Gori od danas bogatija za 29 mladića. On je maturantima poručio da budu zahvalni svima koji su im pružali pomoć tokom školovanja. Zahvalnost je uputio reisu Fejziću koji neumorno brine za Medresu, a čestitke je uputio maturantima kao i njihovim roditeljima.

Za đaka generacije proglašen je Elsan Seferović.

Reis Islamske zajednice u Crnoj Gori, Rifat ef. Fejzić, kazao je da je muslimanima u Crnoj Gori medresa sada bitnija nego ikada.

„Postoje dvije države koje su zaslužne što imamo Medresu. To su Crna Gora i Turska, koja je učestvovala u izgradnji Medrese. Medresa nam je sada bitnija nego ikada“, kazao je reis Fejzić. On je kazao da je razlog što u Podgorici organizujemo Akademiju taj da pokažemo da smo jednaki sa ostalima u Crnoj Gori, i da niko nema ni više ni manje prava od nas. U govoru je takođe istakao važnost znanja i rekao da su ovi momci najbolji reprezent Islama i muslimana u Crnoj Gori.

„Od ove godine će Islamska zajednica u Crnoj Gori biti bogatija za još jedno odjeljenje ženske Medrese u Rožajama“, istakao je reis.

Komentiraj

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.