Završena sanacija minareta na Jaliji u Pljevljima

Minaret od porušene Hadži-Hasan džamije na Jaliji u Pljevljima
Minaret od porušene Hadži-Hasan džamije na Jaliji u Pljevljima

Pljevlja – Sanacija minareta od porušene Hadži-Hasan džamije u Pljevljima je uspješno okončana. Radove predvidjene projektom sanacije uradilo je preduzeće za gradjevinarstvo, promet i usluge „Eurobuild doo“ iz Bara, a projekat je finansirala Turska agencija za medjunarodnu saradnju i razvoj TIKA. Realizaciji projekta prethodilo je potpisivanje ugovora izmedju direktora TIKE Gokcen Kalkana i reisa IZ u Crnoj Gori Rifata Fejzića krajem prošle godine u Pljevljima.

Projekat sanacije minareta uradio je Gradjevinski fakultet u Podgorici, a od radova predvidjenih projektom uradjeno je ojačavanje temelja minareta, ojačavanje kompletnog objekta savremenom tehnologijom karbonskim vlaknima, malterisanje, uradjen je novi bakarni krovni pokrivač, gromobranska zaštita, sanirano unutrašnje kameno stepenište, uradjena nova ulazna drvena vrata i kompletno čišćenje kamenih površina.

Minaret od Hadži-Hasan džamije stoji kao samostalan objekat od 1963 godine, nakon rušenja džamije na čijim temeljima je sagradjena zgrada Elektodistribucije, gdje se nalazi i danas. U dvorištu džamije postojalo je i groblje, koje je takodje uništeno. Ova džamija je ranije imala naziv i kao džamija na Jaliji, obzirom da se nalazi u neposrednoj blizini korita rijeke Breznice i neki hroničari je smatraju prvom džamijom koju su Osmanlije sagradili u Pljevljima početkom 16-og vijeka.

U Islamskoj zajednici u Pljevljima se nadaju da će u Crnoj Gori biti usvojen zakon o restituciji i vraćanju imovine vjerskim zajednicama i da će im ovaj objekat biti vraćen kako bi služio svojoj prvobitnoj namjeni.

Jakub Durgut

Komentiraj

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.