Vodeći islamski intelektualac prof. dr. Tarik Ramadan posjetio Islamsku zajednicu u Crnoj Gori

Prof. Omer ef. Kajoshaj, prof. dr. Tarik Ramadan i prof. Enis ef. Burdžović
Prof. Omer ef. Kajoshaj, prof. dr. Tarik Ramadan i prof. Enis ef. Burdžović

Ulcinj – U okviru posjete zemljama balkanskog regiona, veliki islamski učenjak i mislilac njegova eminencija prof. dr. Tarik Ramadan, posjetio je Crnu Goru u četvrtak, 02. juna 2011. godine. Kao gost Islamske zajednice u Crnoj Gori, prof. Ramadan je u srdačnom, neformalnom i prijateljskom razgovoru u konferencijskoj sali hotela Albatros u Ulcinju, govorio pred auditorijumom kojeg su sačinjavali profesori Medrese „Mehmed Fatih“ mladi teolozi i imami iz Ulcinja.

Skupom su moderirali i predavanje prof. Ramadana prevodili direktor Medrese prof. Omer Kajoshaj i prof. Enis Burdžović.

U uvodnom obraćanju, prof. Ramadan je naglasio da je pojava i širenje islama u Evropi predstavljeno i doživljeno kao fenomen. No, kada se kroči na balkanske prostore, da se zapaziti da islam ovog dijela evropskog podneblja nije mlad fenomen. Zemlje balkanskog regiona se mogu pohvaliti time da Islam u njima ima historijske, vjekovne korijene. Ali, kako su muslimani ovog podneblja često bili pod pritiskom, osobito u zadnjih stotinak godina, to ih je dovelo u poziciju samoodbrane vlastitog islamskog identiteta. Danas, kada se prilike mijenjaju, islam ne zahtijeva da bude branjen, jer nije retrogradan niti nasilan, kakvim ga žele predstaviti. Ono što islamu u Evropi danas treba nije odbrana, već njegovo razumijevanje. Kako se kaže u Kur'anu: „Lijepa riječ je kao lijepo drvo“. Kada muslimani čitaju ovaj ajet, moraju shvatiti da korijenje ovog „lijepog drveta“ su njihova srca, stabla su njihovi razumi i razumijevanje, a grane, one kako u ajetu stoji – visoko okrenute nebu – to su njihova djela. Vama kao liderima, predvodnicima muslimana ovdje u Crnoj Gori, preporučujem da sa svima zauzimate poziciju dijaloga, ne poziciju odbrane. Jer, islam je sam po sebi dovoljno jak, i ne treba mu odbrana, rekao je izmedju ostalog Tarik Ramadan.

Potom je uslijedilo postavljanje pitanja, gdje je bilo riječi o brojnim aktuelnim pitanjima, koja se tiču muslimana u sekularnom društvu. Prof. Ramadan je naglasio da oni koji žele zlo islamu i muslimanima danas, žele da vide muslimana u jednoj od dvije opcije: ili agresivnog (lako uočljivog kao opasnost po društvo) i nevidljivog (koji se stidi svoje vjere i od svog identiteta ima samo ime). „Ono što mi trebamo biti u Evropi danas, a što najviše smeta neprijateljima islama, jeste miroljubiv, društven, koristan, uslužan, pravedan, jednostavno rečeno, društveno koristan musliman“, zaključio je prof. Ramadan. Po okončanju ovog prijateljskog razgovora, domaćini su se srdačno zahvalili prof. Ramadanu, i on je nastavio put ka Dubrovniku, odakle je narednog dana nastavio put ka Parizu.

Dr. Tarik Ramadan, jedan od vodećih muslimanskih intelektualaca koji živi u Evropi i bavi se pitanjem identiteta muslimana na Zapadu. Rodjen je 1962. u Švicarskoj. Sin je poznatog islamskog mislioca iz oblasti islamskog prava Sayyeda Ramadana i unuk utemeljitelja islamskoga pokreta Muslimanska braća Hasana Bennaa. Predaje filozofiju (College of Geneva) i islamske studije (Fribourg University). Putem svojih tekstova i predavanja značajno doprinosi raspravi pitanja o islamu na Zapadu i u savremenom svijetu. Aktivno je angažiran kao stručnjak za islamsku obnovu, identitet i izazove sa kojima se suočavaju muslimani koji žive kao manjina. Objavio je više knjiga i članaka o muslimanima i sekularizmu, izazovima modernosti, muslimanima u Francuskoj, toleranciji i slobodi i drugim pitanjima.

Komentiraj

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.