Veče ilahija u Pljevljima

1. prepuna salaPljevlja – U prepunoj sali Doma vojske u Pljevljima sinoć je održan koncert ilahija i kasida u izvođenju hora medrese „Mehmed Fatih“ iz Podgorice. Organizator i pokrovitelj  programa je bio Mešihat Islamske zajednice u Crnoj Gori, a nezaboravno veče koje su izvođači priredili dugo će ostati u sjećanju Pljevljaka. Druženje sa članovima hora medrese „Mehmed Fatih“ počelo je zajedničkim iftarom u prelijepom ambijentu restorana „Trebovina“ u neposrednoj blizini Husein pašine džamije, a vlasnik restorana Jasmin Ajanović je sponzorisao ovaj projekat noćenjem i kompletnim servisom koji podrazumijeva jednodnevni boravak hora i tehničkog osoblja.

2. profesor AdemovicKada su nakon iftara članovi hora u pratnji članova Odbora Islamske zajednice Pljevlja i džematskih imama ušli u glavni hol Doma vojske petnaest minuta prije početka programa, sala je već bila ispunjena do poslednjeg mjesta. Program je počeo učenjem Kur'ana, a ašare je proučio učenik medrese iz Pljevalja Vahid Hrapović. Potom je profesor medrese Mirsad Ademović predstavio petogodišnji rad medrese i istakao da se trenutno u medresi obrazuje dvojezično 150 učenika, te da je medresa opremljena najsavremenijim učilima kakva i zaslužuje ovakva ustanova. Samir ef Kadribašić je poželio dobrodošlicu gostima i posjetiocima programa i zahvalio Mešihatu Islamske zajednice na organizaciji programa, kao i njegovu završnicu u Pljevljima.

3. Samir ef KadribasicU jednočasovnom programu hor medrese je izveo nekoliko ilahija na bosanskom, turskom i arapskom jeziku, uz burno aplaudiranje publike.

Tokom programa prikazan je i kratki film o medresi „Mehmed Fatih“. Na kraju programa prisutnima se obratio umjetnički rukovodilac hora Sadmir ef. Hadžijić. On je prenio selame reisa Fejzića i zahvalio se Pljevljacima na izuzetno velikom odzivu. Hadžijić je istakao da odluka Mešihata da se poslednji ramazanski program održi u Pljevljima ima opravdanje, što je pokazalo veliko prisustvo Pljevljaka, kao i prijatna atmosfera u sali.

5. Obracanje Sadmira HadzijicaHadžijić je govorio o blagodatima mjeseca Ramazana, o važnosti njegove zadnje trećine, o značaju noći Lejletu-l-Kadr, kao i o potrebi zbližavanja i širenja ljubavi među ljudima. Hadžijić je svoju besjedu završio jednom mudrosti Dželaludina Rumija: „Ja ljude ne volim ni srcem ni razumom, jer srce zna stati, a razum zaboraviti. Ja ljude volim dušom, jer je duša čista i vječna“. Nakon završenog programa i teravije u Husein pašinoj džamiji, nastavljeno je druženje sa aktivistima pljevaljskog odbora sve do sabaha.

Jakub Durgut

Komentiraj

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.