Uskoro nastavak radova na sanaciji Husein pašine džamije u Pljevljima

Husein pašina džamija u Pljevljima
Husein pašina džamija u Pljevljima

Pljevlja – Na sastanku Odbora za sanaciju Husein pašine džamije, održanom 12. maja 2011. godine, kojim je predsjedavao Ðorđe Džuverović, dogovoren je nastavak radova na izgradnji dijela haremskog zida Husein pašine džamije. Na datom sastanku je istaknuto da je globalna ekonomska situacija uticala i na dinamiku završetka radova na kompleksu Husein pašine džamije u Pljevljima.

Izgradnja haremskog zida počela je prije dvije godine i do sada je urađeno oko 80 m za zapadne strane džamije, paralelno sa glavnom gradskom ulicom.

„Do sada smo završili jedan dio haremskog zida i prošla godina nam je protekla u realizaciji obaveza prema izvođačima radova, a paralelno sa tim ostvarivali smo kontakte sa potencijalnim donatorima i za sada imamo čvrsta uvjeravanja od pojedinih subjekata da će pomoći nastavak radova, tako da sa pripremama možemo početi odmah i radove ćemo nastaviti u etapama onako kako sredstva budu pristizala“, kazao je Džuverović.

Sanacija Husein pašine džamije je počela u maju 2006 godine, a završena je u decembru 2007 godine, kada je i predata na upotrebu. Od planiranih aktivnosti preostala je izgradnja haremskog zida, sanacija oštećenih i iskrivljenih nadgrobnih spomenika, kao i hortikulturno uređenje groblja. Svi radovi izvode se pod nadzorom Zavoda za zaštitu spomenika Crne Gore.

Jakub Durgut

Komentiraj

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.