U završnici zvanične posjete Turskoj delegacija posjetila muftijstvo Konye; reis Fejzić se obratio milionskom auditorijumu

Prijem u muftijstvu Konye
Prijem u muftijstvu Konye

Konya – U završnici zvanične posjete Turskoj, delegacija Islamske zajednice na čelu sa reisom Rifatom ef. Fejzićem boravila je u posjeti muftijstvu Konye. Delegaciju je primio muftija Šukri Ozbuday, sa saradnicima. Vrhovni muftija Konye je na press konferenciji prikom prijema govorio o ljetošnjoj posjeti Islamskoj zajednici u Crnoj Gori, otvaranju džamije u Bioči te postignutom dogovoru da njegovo muftijstvo finansira izgradnju centralne džamije u Bijelom Polju. Potom je reis Rifat ef. Fejzić nakon zahvale na dobrodošlici govorio o ostvarenom bratimljenju između Mešihata IZ-e u Crnoj Gori i muftijstva Konye, a konkretan plod toga je dogovorena saradnja na izgradnji centralne džamije u Bijelom Polju. “Trebate biti ponosni na to što će jedna od najvećih džamija u Crnoj Gori biti vaših ruku djelo, i vaš trajni vakuf”, rekao je reis Fejzić.

Reis Fejzić i muftija Ozbuday
Reis Fejzić i muftija Ozbuday

Rahman kacar konyaNakon posjete muftijstvu, pred džumu namaz, na zahtjev domaćina, a po Turskoj tradiciji, direktor medrese Rahman ef. Kačar je učio Kur'an, u centralnoj džamiji muftiluka Hadži-Uvejs. Nakon njega, va'zu-nasihatom se obratio reis Rifat ef. Fejzić.

Reis Fejzić - vaz pred više stotina hiljada vjernika
Reis Fejzić – vaz pred više stotina hiljada vjernika

Direktan prenos učenja Kur'ana i va'za prenosio se tonski u 2 000 džamija u Konyi, gdje je obraćanje slušalo skoro milion vjernika. Inače, muftijstvo Konya broji 3100 džamija, upošljava 5 000 vjerskih službenika, podijeljeno je na 31 oblasno muftijstvo, u školama Kur'ana pred 800 profesora učenju Kur'ana i hifzu se obučava 60 000 osoba, što rezultira dobijanjem 400 novih hafiza godišnje, od kojih je više žena nego muškaraca, postoji 60 medresa i jedan teološki fakultet, a međunarodnu medresu u Konyi pohađaju učenici iz 42 zemlje svijeta.

Reis Fejzić - vaz u Hadži Uvejs džamiji1Nakon džume namaza

Komentiraj

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.