U Ulcinju svečano obilježen dan rođenja Muhammeda, a.s.

Svečanost u Ulcinju
Svečanost u Ulcinju

Ulcinj – Javne vjerske svečanosti su oduvijek u Ulcinju učvršćivale privrženost naroda Islamu. Tako je bilo i ovoga puta, povodom obilježavanja dana rođenja poslanika Muhammeda, s.a.v.s., na svečanosti koja je upriličena 04.02.2012.godine, u ulcinjskom Centru za kulturu, u organizaciji Odbora IZ-e Ulcinj.

U impozantnoj atmosferi, u prisustvu više od 600 vjernika, skupu se obratio gost-predavač prof. Sabahudin Jašari iz Tirane. Skup su uljepšali svojim glasovima mr. Ali ef. Bardhi, Besim ef. Cura i Alban Kali. Osim njih, hor polaznika mekteba je nastupio izvođenjema ilahija i salavata, a u svojstvu domaćina, vjernicima se obratio glavni imam Odbora IZ-e Ulcinj, prof. Rifat ef. Jusufi. On je u svom izlaganju između ostalog naglasio i sledeće:

Predavači i hor polaznika mekteba na svečanosti
Predavači i hor polaznika mekteba na svečanosti

“Hafiz Ali Riza Ulqinaku preveo je i preuredio 1873., arapsko-turskim pismom, djelo Prijevod Mevluda na albanski jezik”. To djelo je  pet godina kasnije (1295., 1878.) objavljeno u Istanbulu i ono je postalo himna za albanske muslimane na čitavom Balkanu.

Hafiz Ali je možda najveća ličnost koja rođena u Ulcinju. Školovao se u ulcinjskoj medresi, pod budnim okom muftije hafiza Sali Hylje. Svestran, učen, uviđavan: u to vrijeme kada je u školama bilo potrebe za azbukom on ih je napisao, kada je bila potreba za knjige sa vjerskom i obrazovnom tematikom on je takve prevodio, priređivao i upotpunjavao originalnim materjalom, škole su trebale učitelje on je bio učitelj, da se predaje na albanskom on je to radio. Tečno je govorio arapski i turski, poznavao persijski. Priredio je u emigraciji tri rječnika koje je u znak osobitog poštovanja svog rodnog grada nazvao – Ulqin.

Imami na svječanosti u Ulcinju
Imami na svječanosti u Ulcinju

“Pejgamberovo s.a.v.s. veliko srce je bilo istinska milost svim svjetovima i nije bilo bića za koje nije brinuo. Vodio je računa o pravima biljaka, pravima životinja, pravima kamenja, pravima ljudi, starih, mladih, djece, nerođenih, gladnih, siromašnih, udovica, siročadi i nakon što bi molio satima za njih, dok su mu suze natapale košulju do pupka, a noge oticale u namazu učeći “Ummeti, ummeti…” (moj ummet, moj ummet) obuhvatajući u tim dovama i one koji su mu se odazvali i one koji nisu, i ljude i nevidljive svjetove. Sebebom (uzrokom) njegovih dova mi smo danas u vjeri, a sebebom njegovog truda i žrtve dostavljena nam je ispravna, neizmijenjena poruka sadržana u Kur'anu,“ rekao je prof. Jusufi.

Komentiraj

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.