U Rožajama organizovana svečanost povodom nove 1435. hidžretske godine

DSCF0874Rožaje – U organizaciji Odbora Islamske zajednice Rožaje, a pod pokroviteljstvom Mešihata Islamske zajednice Crne Gore sinoć, 03.11.2013. godine je u Rožajama organizovana svečanost povodom nove 1435. hidžretske godine.

Slobodno mjesto se nije ni tražilo jer je odavno velika sala Centra za kulturu bila popunjena do posljednjeg mjesta, te je znatan broj vjernika bio prinuđen da program prati stojeći. U prelijepoj atmosferi ove blagoslovljene noći, gdje vjernički sjaj, ljubav i bratstvo griju i zrače, uz Kur'an-i-Kerim, uz ilahije, hvalospjeve o Poslaniku, a.s., i uz predavanje dočekana je nova muslimanska hidžretska, i to, 1435. godina.

Amer ef. Dautović
Amer ef. Dautović

Nakon jacije-namaza otpočet je program, na cijem početku je Amer ef. Dautović proučio uvodno ašere. Moderator i voditelj programa je bio mladi umjetnik, a ujedno i učenik medrese, Amar Škrijelj. Ispred organizatora u ulozi domaćina poselamio je i u kraćem govoru se osvrnuo na važnost ovoga datuma glavni imam Odbora IZ-e Rožaje Rejhan ef. Hot.

Svakako da je vrhunac večeri predstavljalo obraćanje prvog čovjeka Islamske zajednice Crne Gore, reisa Rifata ef. Fejzića, koji je u vrlo nadahnutom govoru skrenuo pažnju na značaj ove blagoslovljene noći, njene vrijednosti, ali i savremenoj implementaciji pouka ovih velikih dogadjaja na naše prostore i u našem vremenu.

Reis Rifat ef. Fejzić
Reis Rifat ef. Fejzić

“Hidžra je novi početak. Hidžra predstavlja inicijativu ka nečemu korisnom, nečemu novom, nečemu vrijednom. Hidžra je motivacija ka napretku i stalnom progresu.

Mi, Islamska zajednica, smo u stalnoj Hidžri, jer uvijek idemo naprijed, uvijek osnivamo nove, vrijedne i značajne projekte, uvijek gradimo, a plodove očekujemo uskoro, kao što je Poslanik, a.s., pobrao plodove Hidžre nakon deset godina, što je manifestirano osvajanjem Mekke-Fethom.

Hidžra je osvrt i nemirenje sa sobom, svojim halom, to je preokret i okret napretku, ali taj napredak i popravljanje stanja treba da krene od sebe, dakle, najvažnije je promijeniti i popraviti sebe, pa svoje najbliže, svoju užu rodbinu, svoj najbliži krug. Zatim, kada stanje kod nas uredimo i sredimo, možemo i imamo pravo krenuti u popravku drugih.

Rejhan ef. Hot
Rejhan ef. Hot

Nažalost, mi imamo kod nas drugačiju praksu, jer oni kod kojih je stanje najgore, oni koji su uzrokom razdora i podjela, žele popravljati druge, druge savjetovati ili kritikovati, ne vidjevši ili ne želeći da vide svoj hal i svoje stanje i svoje probleme. Nažalost, i mi kao Islamska Zajednica smo na udaru ovakvih komšija, ali Islamska zajednica je jaka i svakoga dana je jača i jača, a njeni dušmani su malobrojni, dok su pojedinci nevažni.”, rekao je, između ostalog, reis ef. Fejzić.

Kompletnom ambijentu je u velikom dijelu doprinijela odlična izvjedba ilahija hora Mehmed Fatih.

Neka nam je svima hairli i berićetna nova hidžretska 1435. godina.

DSCF0881DSCF3205DSCF0892DSCF0896DSCF0945DSCF0895

Komentiraj

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.